Αδήλωτη Εργασία: Ποιοι κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα


Αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, αλλάζουν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, προβλέπεται η δυνάτοτητα διαγραφής ασφαλιστικών οφειλών σε περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης ενώ αλλάζει το σύστημα μαθητείας και πρακτικής στις επιχειρήσεις.

Με το σχέδιο νόμου εισάγονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και τίθενται για πρώτη φορά κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών. Επίσης, επιλύονται ασφαλιστικά ζητήματα προς όφελος των ασφαλισμένων.

Το νομοσχέδιο διαμορφώνει νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους εργασίας, με τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής.
Περισσότερα: newsbomb
Share on Google Plus

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου