Η (εμβρυακή) θεραπεία της σχιζοφρένειας


Η ανακάλυψη των επιστημόνων και τα 100 γονίδια που σχετίζονται με τη διαταραχή

Την προοπτική ανάπτυξης θεραπείας για τη σχιζοφρένεια, η οποία θα εφαρμόζεται στο στάδιο της κύησης στην έγκυο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι φέρει έμβρυο με προδιάθεση για εκδήλωση της νόσου, ανοίγει νέα πρωτοποριακή έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν ένα κοινό γονιδιωματικό μονοπάτι που προκαλεί τη χρόνια, εγκεφαλική ψυχιατρική διαταραχή.

Παρότι τα ακριβή αίτια της σχιζοφρένειας παραμένουν ασαφή, όλες οι μελέτες εστιάζουν στην κληρονομική διάστασή της, ενώ οι επιστήμονες αναζητούν χρόνια τη γενετική βάση της, χωρίς όμως επιτυχία, καθώς η τεράστια ποικιλία γενετικών μεταλλάξεων στους ασθενείς με σχιζοφρένεια δεν είχε επιτρέψει ως σήμερα την εξαγωγή γενικευμένων συμπερασμάτων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Buffalo και Mount Sinai της Νέας Υόρκης στη σχετική δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Schizophrenia Research» υποστηρίζουν πως εντόπισαν το ένα και μοναδικό γενωμικό μονοπάτι, στο οποίο συναντώνται τα περισσότερα από τα 100 γονίδια που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια.

Πρόκειται για το πυρηνικό FGFR 1, το οποίο είχαν επισημάνει πρώτη φορά σε έρευνά τους το 2013, όμως τώρα το παρακολούθησαν στην εκκίνηση της διαδρομής του κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές υπό τον καθηγητή Παθολογοανατομίας Michal Κ. Stachowiak απέσπασαν κύτταρα δέρματος τεσσάρων ενηλίκων με σχιζοφρένεια και τεσσάρων υγιών ατόμων.

Πρώιμη ανάπτυξη

Τα επαναπρογραμμάτισαν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια τα διαφοροποίησαν σε νευρωνικά προγονικά κύτταρα (κύτταρα που σχηματίζουν οι νευρώνες στην πρώιμη ανάπτυξη) προκειμένου να αναπαραστήσουν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και να κατανοήσουν σε ποιο στάδιο αρχίζει να αναπτύσσεται η διαταραχή.
Οταν ένα και μόνο γονίδιο από αυτά που συνδέονται με τη σχιζοφρένεια μεταλλαχθεί, απορρυθμίζει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς αυτή έχει δρομολογηθεί στο μονοπάτι FGFR 1, που, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, επηρεάζει περισσότερα από 1.000 γονίδια. 

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου