Ο πρώτος πλήρης χάρτης του Τιτάνα


Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι κατάφεραν να χαρτογραφησουν πλήρως το χάρτη  του μεγαλύτερου φεγγαριού το Κρόνου,τον Τιτάνα. Οι χάρτες αποκαλύπτουν τοπίο με βουνά,πεδιάδες,κοιλάδες κρατήρες  και λίμνες άνευ προηγουμένου στο ηλιακό μας σύστημα με εξαίρεση την Γη.

Σε αυτό βοήθησε το διαστημοπλοιο Cassini οπου ήταν σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004 ως το 2017,συλλέγοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τον πλανήτη και τα φεγγάρια του.Το  σκάφος είχε πραγματοποιησει πάνω από 100 περάσματα από τον Τιτάνα.

Η Ρόζαλι Λόπες, πλανητική επιστήμονας στο Jet Propulsion Laboratory της NASA και οι συνάδελφοί της συνδύασαν φωτογραφίες και μετρήσεις μέσω ραντάρ από το διαστημόπλοιο και ήταν σε θέση να δημιουργήσουν τον πρώτο πλήρη, παγκόσμιο χάρτη του Τιτάνα.

«Ο Τιτάνας έχει ατμόσφαιρα, σαν τη Γη. Έχει ανέμους, έχει βροχές, έχει βουνά. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων κόσμος και ένα από τα καλύτερα μέρη στο ηλιακό σύστημα για να αναζητήσουμε ζωή» λέει η ίδια.

Ο Τιτάνας είναι ο μόνος πλανητής στο ηλιακό μας σύστημα που γνωρίζουμε πως έχει όγκους υγρού στην επιφάνεια του, ενώ οι θάλασσες και οι λίμνες του αποτελούνται από υγρό μεθάνιο αντί για νερό και καλύπτουν μόλις το 1,5% της επιφάνειας του φεγγαριού.

About darky

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου