ΗΠΑ: Σε ισχύ οι δασμοί - Απειλεί με αντίποινα η Κίνα


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε διατάσσοντας να αυξηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί, κάτι που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο. Η Κίνα αντέτεινε πως θα ανταποδώσει τα μέτρα. Οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων πάνε στο 25% από το 10% που ήταν ως τώρα. Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα. Ανησυχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών ολοκλήρωσαν την πρώτη από τις δύο ημέρες των συνομιλιών τους στην αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη με στόχο να περισωθεί η συμφωνία που επεξεργάζονται, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να θέσει σήμερα σε εφαρμογή επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ανέβηκε ξανά από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κινεζική κυβέρνηση αναθεώρησε το προσχέδιο της συμφωνίας και υπαναχώρησε από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση.




Περισσότερα: news247

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου