Λουκέτο σε γνωστό κέντρο διασκέδασης για τα λουλούδια της φοροδιαφυγής


Το κέντρο ήταν γεμάτο. Περισσότερα από 3.000 άτομα διασκέδαζαν. Κανείς δεν έδωσε σημασία στην παρέα η οποία βρέθηκε στο νυχτερινό κέντρο για συγκεκριμένο σκοπό. Να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο καθώς ήταν ειδικό ελεγκτικό κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές μέχρι και τις 4.30 τα ξημερώματα «τσέκαραν» την κίνηση του μαγαζιού σε είσοδο, ταμεία και λουλούδια.
Βλέποντας περίεργες κινήσεις, ξεκίνησαν τον έλεγχο για περίπου 2 ώρες. Διαπίστωσαν πως για το χρονικό διάστημα που ήταν στο κέντρο, δεν είχαν κοπεί 32 αποδείξεις συνολικής αξίας 6.500 ευρώ κυρίως για λουλούδια (περίπου 200 ευρώ κάθε απόδειξη που δεν εκδόθηκε).

Ελεγχος
Αμέσως αποφασίστηκε και μπήκε «λουκέτο» στο μαγαζί για 48 ώρες, ενώ ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται στα βιβλία της επιχείρησης. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκεται και ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης, για τον οποίο θα ελεγχθεί το συμβόλαιό του με το νυχτερινό κέντρο.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντείνουν τους φορολογικούς ελέγχους προσποιούμενοι τους πελάτες καταστημάτων, νυχτερινών κέντρων, μπαρ, ξενοδοχείων.
Παράλληλα, με νέα νομοθετική διάταξη, τροποποιείται το καθεστώς της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων στην περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων. Πλέον τα λουκέτα που προβλέπονται από τη φορολογική νομοθεσία και μπαίνουν από 48 ώρες έως έναν μήνα μπορούν να υποκατασταθούν με τσουχτερά πρόστιμα έως 5.000 στις περιπτώσεις ιατρείων, φροντιστηρίων, γηροκομείων ή γενικότερα επαγγελματικών εγκαταστάσεων στις οποίες η αναστολή λειτουργίας κρίνεται αδόκιμη.
Λουκέτο σε γνωστό κέντρο διασκέδασης για τα λουλούδια της φοροδιαφυγής
Επίσης καθιερώνονται αυστηρή μεταχείριση για όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο και ρήτρες πρόληψης στην περίπτωση που ένας επαγγελματίας έρχεται αντιμέτωπος με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής του και στη συνέχεια ανοίγει άλλο μαγαζί. Οσοι δε αγνοούν την αναστολή λειτουργίας του καταστήματός τους και το ανοίγουν, μάλλον θα το μετανιώσουν.
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:
• Την επιβολή 48ωρου λουκέτου για τις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει 10 ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που έχει εκδοθεί ξεπερνά τα 500 ευρώ. Στην περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης τον ίδιο ή τον επόμενο χρόνο με μη έκδοση τουλάχιστον 3 αποδείξεων επιβάλλεται λουκέτο 96 ωρών. Αν μετά την πάροδο διετίας και εντός των επόμενων δύο ετών πιαστεί η επιχείρηση να μην έχει εκδώσει 3 αποδείξεις, τότε επιβάλλεται λουκέτο 10 ημερών.
• Την επιβολή της ποινής της προσωρινής αναστολής λειτουργίας μόνο για την εγκατάσταση στην οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και όχι σε όλες τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις που διαθέτει ο ίδιος επιχειρηματίας. Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε λουκέτο σε όλες τις εγκαταστάσεις.
• Οταν οι ελεγκτές απειλούνται ή γίνεται χρήση βίας εναντίον τους, η επαγγελματική εγκατάσταση θα διακόπτει αναγκαστικά τη λειτουργία της για έναν μήνα. Ο επαγγελματίας θα καλείται εντός 5 ημερών για εξηγήσεις.
• Εφόσον επιβληθεί η ποινή της προσωρινής αναστολής και ο επιχειρηματίας προχωρήσει στην παράνομη λειτουργία της, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις, θα επιβάλλεται επιπλέον και νέο δεκαήμερο «λουκέτο». ?

Ποια επαγγέλματα θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με το νέο ποινολόγιο της Eφορίας, το μέτρο του «σφραγίσματος» της επαγγελματικής εγκατάστασης ή του καταστήματος επιβάλλεται και εκτελείται ακόμη και στην περίπτωση αλλαγής στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή διακοπής της επιχείρησης από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο εκτέλεσης της απόφασης εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτή συμμετέχουν ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη. Παράλληλα, για πρώτη φορά, αντί του «λουκέτου», με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ επιβάλλεται ειδικό χρηματικό πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ.
Το πρόστιμο επιβάλλεται στις περιπτώσεις που καθίσταται δυσχερής η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως ενοικίαση σκαφών αναψυχής, πλανόδιοι πωλητές, γηροκομείο, ξενοδοχείο, φροντιστήριο, ιατρείο.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι «το 2017 το βάρος θα πέσει στις επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, για παράδειγμα γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής κ.ά., με στοχευμένους επιτόπιους αλλά και προληπτικούς 




About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου