«Μαύρη Κυριακή» στην Αίγυπτο! Βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες - Δεκάδες νεκροί


Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ανάληψης ευθύνης. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλησαν την Αίγυπτο ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, μιας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, μόλις μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

Αρκετοί είναι οι τραυματίες από έκρηξη που έγινε στον προαύλιο χώρο εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 8 νεκρούς, πέντε πολίτες και τρεις αστυνομικούς και περισσότερους από 20 τραυματίες.

Από την βομβιστική επίθεση στην Κοπτική εκκλησία στην Τάντα έχουν διαπιστωθεί μέχρι τώρα 25 νεκροί και 71 τραυματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ, η οποία επικαλείται πηγές από το υπουργείο Υγείας.

"Μαύρη Κυριακή" αναδεικνύεται για την Αίγυπτο η σημερινή Κυριακή των Βαΐων, μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β` εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Ο Πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός Αχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη στην Τάντα σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία.

Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό "αν είχε τοποθετηθεί βόμβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε".

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 στην εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου), τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, και τρεις εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου.

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά, ενώ πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

Οι Χριστιανοί Κόπτες Αιγύπτιοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, αποτελώντας ουσιαστικά "παρακλάδι" της Ορθοδοξίας και με την ανάρρηση στον προεδρικό θώκο του Στρατηγού Αλ Σίσι, αποκαταστάθηκε η προνομοιακή θέση τους στην Αιγυπτιακή κοινωνία, η οποία είχε σημαντικά τρωθεί επί πρωθυπουργίας του ισλαμιστή Μόρσι.



Πηγή: newsit 

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου