Τραμπ: «Αντιμετώπιση Β. Κορέας με ή χωρίς την κινεζική βοήθεια»


Μονομερή δράση είναι έτοιμες να αναλάβουν οι ΗΠΑ με στόχο την «εξάλειψη» της βορειοκορεατικής πυρηνικής απειλής, εκτός εάν η Κίνα αυξήσει την πίεση στην Πιονγιάνγκ, είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα αντιμετωπίσει τη Β. Κορέα «με ή χωρίς την κινεζική βοήθεια». Ερωτηθείς εάν θα ήταν έτοιμος να αποδεχθεί «μεγάλο συμβιβασμό», σύμφωνα με τον οποίο η Κίνα θα ασκούσε πίεση στην Πιονγιάνγκ σε αντάλλαγμα εγγυήσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την κορεατική χερσόνησο, ο κ. Τραμπ είπε: «Αν η Κίνα δεν σκοπεύει να επιλύσει το βορειοκορεατικό, θα το κάνουμε εμείς. Μόνο αυτό θα σας πω». Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι η Β. Κορέα αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για τις ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κέι Τι Μακφάρλαντ, μιλώντας στην εφημερίδα F.T. ανέφερε ότι: «Υπάρχει πιθανότητα η Β. Κορέα να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικά οπλισμένο πύραυλο πριν από το τέλος της πρώτης θητείας του Τραμπ». Το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ολοκλήρωσε μελέτη για τις επιλογές των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη Β. Κορέα, η οποία επισπεύσθηκε λόγω της συνάντησης κορυφής μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει ακόμη και την πραγματοποίηση προληπτικού «πρώτου πλήγματος» κατά του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, αν και ο Λευκός Οίκος ελπίζει να «στρατολογήσει» τον πρόεδρο Σι, έτσι ώστε το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του πάνω στο καθεστώς Κιμ.

Στη Βαγδάτη

Στο μεταξύ, ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, μετέβη χθες στη Βαγδάτη, με τον επικεφαλής του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγό των πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, για να ενημερωθούν για την πορεία των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα. Ο εκπρόσωπος του στρατηγού Ντάνφορντ είπε ότι ο 36χρονος σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ και στενός σύμβουλος του Τραμπ ταξίδεψε στο Ιράκ, κατόπιν πρόσκλησης του στρατηγού, εκ μέρους του προέδρου, για να εκφράσει τη στήριξη του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση της Βαγδάτης και στα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα. Η επίσκεψη Ντάνφορντ και Κούσνερ στο Ιράκ συμπίπτει με την τελική φάση της επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης, όπου ο ιρακινός στρατός διεξάγει σκληρές μάχες σώμα με σώμα στο εσωτερικό της πόλης, τρία χρόνια μετά την ανακήρυξη του «χαλιφάτου» από τον ηγέτη του Ι.Κ. Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντατί.

Την ίδια ώρα, τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία πολλών εκ των ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ δημοσίευσε χθες ο Λευκός Οίκος. Ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και η σύζυγός του, Ιβάνκα Τραμπ, εμφανίζονται να εκποίησαν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους. Παρά ταύτα, το ζεύγος συνεχίζει να διαθέτει περιουσία 240 εκατ. δολαρίων. Ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Τραμπ και πρώην τραπεζίτης στην Goldman Sachs, Γκάρι Κόουν, φαίνεται να εξασφάλισε 40 εκατ. δολάρια από την τράπεζα. Ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού, Στιβ Μπάνον δήλωσε ότι η εταιρεία του εκτιμάται σε 25 εκατ. δολάρια. Η σύμβουλος του Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ διαθέτει κεφάλαια αξίας 40 εκατ. δολαρίων. Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντον Μαγκάν, εξασφάλισε αμοιβές ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων το 2016.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, έλαβε 500.000 δολάρια από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ως αμοιβές και μπόνους, αλλά και 750.000 δολάρια από δικηγορική εταιρεία, στην οποία συμμετείχε ως συνέταιρος.



About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου