Στην Κρήτη το άφθαρτο χέρι του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου


Με θρησκευτική κατάνυξη και συγκίνηση τα Χανιά υποδέχτηκαν την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα το Ιερό Λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου που θα εκτεθεί για προσκύνημα  στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στον Καλυκά.

Το άφθαρτο χέρι θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό για προσκύνημα μέχρι και την Κυριακή 2 Απριλίου.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός (329 – 25 Ιανουαρίου 390, γνωστός και ως Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και Γρηγόριος της Ναζιανζού, ήταν Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Θεωρείται ευρέως ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας. Ως κλασικά εκπαιδευμένος ομιλητής και φιλόσοφος του Ελληνισμού, κατάφερε να συνδυάσει τον Ελληνισμό με την πρώτη εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Αγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Ο Γρηγόριος είχε σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση της Τριαδικής θεολογίας τόσο μεταξύ των ελληνόφωνων και λατινοφώνων θεολόγων και έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Επίσης ήταν φίλος με δύο αδέρφια, το Βασίλειο και τον Ιωάννη.

Ο Γρηγόριος είναι άγιος και της Ανατολικής και της Δυτικής Χριστιανικής Εκκλησίας. Στη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία θεωρείται ως ένας από τους Δασκάλους της Εκκλησίας - στην Ανατολική Ορθόδοξη και στη Δυτική Καθολική Εκκλησία είναι γνωστός ως ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, μαζί με το Βασίλειο τον Μέγα και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.




Πηγή: ekriti.gr

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου