Πρόγνωση για την απόρριψη μοσχεύματος


Η μεγάλη πρόκληση στις μεταμοσχεύσεις είναι να μην απορρίψει ο οργανισμός το όργανο που του ενσωματώνεται από ξένο σώμα - να μην επιτεθεί, δηλαδή, το ανοσοποιητικό στο μόσχευμα. 

Περίπου στο 20%-50% (ανάλογα με το όργανο) των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε εκ πρώτης όψεως επιτυχή μεταμόσχευση σημειώνεται μια τέτοιου είδους απόρριψη του μοσχεύματος, συχνά με μοιραίες συνέπειες. 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Πενσιλβανίας ανακάλυψαν μια μέθοδο για να προειδοποιούν έγκαιρα όταν το μόσχευμα κινδυνεύει να απορριφθεί, ώστε οι θεράποντες ιατροί να επεμβαίνουν επίσης έγκαιρα με την κατάλληλη αγωγή, που συνήθως απαιτεί καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη μέθοδο, δηλαδή, που ακολουθείται στην πρώτη μετεγχειρητική φάση, αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού επιβαρύνει τα νεφρά, ανεβάζει την πίεση, έχει σοβαρές παρενέργειες και -όχι σπάνια- οδηγεί σε καρκινογενέσεις. 

Η μέθοδος πρόγνωσης απαιτεί μια απλή εξέταση αίματος. Οπως περιγράφουν οι ερευνητές στη σχετική δημοσίευσή τους στο «Journal of Clinical Investigation», στο αίμα μετρούν έναν βιοδείκτη που εντοπίζει τα επίπεδα των αντιγόνων (MHC), τα οποία αντιστοιχούν στον δωρητή του μοσχεύματος, μέσα στον οργανισμό του ασθενούς που έκανε τη μεταμόσχευση. 

Περισσότερα εδώ: Espresso

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου