Κοτόπουλο «γεννήθηκε» σε εργαστήριο


Κοτόπουλο που δεν έκανε αβγό και δεν βγήκε από το αβγό θα σερβίρει σύντομα αμερικανική start-up, η οποία καυχιέται ότι παρήγαγε το πρώτο κρέας κοτόπουλου εργαστηρίου από κύτταρα που πολλαπλασιάστηκαν στον δοκιμαστικό σωλήνα.

Η εταιρία Memphis Meats, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, παρουσίασε χθες λαχταριστά πιάτα με «καθαρό κρέας», για το οποίο «δεν βλάφτηκε κανένα πουλερικό», όπως επισημάνθηκε. «Είναι συναρπαστικό να σας παρουσιάζουμε το πρώτο κοτόπουλο και την πρώτη πάπια για τα οποία δεν χρειάστηκε να μεγαλώσουν ζώα» δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ούμα Βαλέτι, η οποία έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για το κίνημα του «καθαρού κρέατος».

Αυτό που αποκαλούν «καθαρό κρέας» και κάποιοι άλλοι «κρέας Φρανκενστάιν» δημιουργήθηκε με τη συλλογή κυττάρων από ζωντανά ζώα, τα οποία δεν βλάπτονται κατά τη διαδικασία. Στη συνέχεια, τα επιλεγμένα κύτταρα ενισχύονται με θρεπτικά συστατικά και καλλιεργούνται σε καθαρό περιβάλλον για περίπου 4 με 6 εβδομάδες, οπότε και σχηματίζουν κομματάκια επαρκούς μεγέθους για να αποτελέσουν φαγητό.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει αν είναι αρκετά γευστικό. Σύμφωνα με τη Memphis Meats, το καθαρό κρέας είναι «πεντανόστιμο». «Ανθρωποι που τρώνε κρέας για μια ζωή το αναγνωρίζουν αμέσως και το απολαμβάνουν» συμπληρώνει η εταιρία, η οποία παρουσίασε το πρώτο καλλιεργημένο στο εργαστήριο κεφτεδάκι της τον Φεβρουάριο του 2016.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», άνθρωποι που δοκίμασαν τις λωρίδες κοτόπουλου είπαν ότι θα έτρωγαν ξανά και πρόσθεσαν ότι τόσο το κοτόπουλο εργαστηρίου όσο και η πάπια είχαν γεύση σαν τα πραγματικά.

Προϊόντα

Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί κάποια τάξη μεγέθους των τιμών στις οποίες θα πουλάει τα προϊόντα της, ωστόσο η αμερικανική start-up επισημαίνει με νόημα ότι «η ομάδα της θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος εντυπωσιακά, με στόχο κυκλοφορίας των προϊόντων της στους καταναλωτές το 2021».

Η κεντρική ιδέα του «καθαρού κρέατος» είναι ότι θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία του κρέατος, μειώνοντας εντυπωσιακά τα κόστη της κτηνοτροφίας αλλά και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από αυτήν.

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου