Το «άτμισμα» αποδυναμώνει τον οργανισμό


Έρευνα έδειξε ότι καταστρέφει γονίδια του ανοσοποιητικού 

Παρότι βρίσκεται σε κυκλοφορία πολύ μικρό διάστημα για να έχουν μετρηθεί οι πιθανές βλάβες που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό, το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται πιο υγιεινό από τα προϊόντα καπνού και νικοτίνης, και υπόσχεται να απαλλάξει τους χρήστες του από τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος, το εμφύσημα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ομως νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως η χρήση του δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της North Carolina, οι οποίοι υπογράφουν σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο «American Journal of Physiology», το «άτμισμα» καταστρέφει εκατοντάδες γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος, που δρουν στο ανώτερο αναπνευστικό (λαιμός, στόμα, μύτη και ρινική κοιλότητα). Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, σε σχέση με το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων.

Ειδικότερα, τα καπνικά τσιγάρα υπολογίστηκε πως καταστρέφουν 53 γονίδια στα επιθηλιακά κύτταρα που θωρακίζουν την αναπνευστική οδό και είναι καταλυτικής σημασίας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς παγιδεύουν και αποβάλλουν τα μικρόβια πριν αυτά προσβάλουν τον οργανισμό, ενώ τα ηλεκτρονικά καταστρέφουν συνολικά 358 (περιλαμβανομένων των 53). Κάποια από αυτά τα γονίδια ρυθμίζουν την παραγωγή πρωτεϊνών που ελέγχουν συνολικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.



Συγκρίσεις

Οι ερευνητές, συγκρίνοντας τη λειτουργία των εν λόγω γονιδίων σε 13 μη καπνιστές, 14 καπνιστές και 12 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπίστωσαν ότι το ηλεκτρονικό ανέστειλε δραστικότερα τη δράση τους έναντι του καπνικού.

Η νέα έρευνα, που προσθέτει ακόμα μία παράμετρο αμφισβήτησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως υγιεινής διεξόδου έναντι του κανονικού, θα απογοητεύσει όσους ελπίζουν στη βοήθειά του για τη διακοπή του καπνίσματος. Προσπάθεια που, όπως υποστηρίζει άλλη μελέτη, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς συχνά οδηγείται σε αποτυχία, ενώ απαιτούνται έως και 30 προσπάθειες για να φτάσει κάποιος επιτυχώς στην πλήρη διακοπή του καπνίσματος.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε η έρευνα των Καναδών σε 1.277 καπνιστές, οι προσπάθειες των οποίων να κόψουν το τσιγάρο παρακολουθήθηκαν επί τρία έτη. Μόλις το 11% το πέτυχε με την πρώτη, ενώ κάθε υποτροπή μείωνε δραματικά τις πιθανότητες επιτυχίας.



Πηγή

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου