Απίστευτο: «Κράτησε» το φτέρνισμα και κατέληξε στο νοσοκομείο

Ένας αστικός μύθος λέει ότι αν φτερνιστείτε με τα μάτια ανοιχτά, αυτά θα σας πεταχτούν έξω.

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αρκετά δύσκολο. Οι αεραγωγοί στην μύτη και τον λαιμό δεν συνδέονται με τίποτα πίσω από το μάτι. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος το φτέρνισμα να προκαλέσει αρκετή πίεση ώστε να βγουν οι οφθαλμοί προς τα έξω.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι από το φτέρνισμα.

Εντύπωση προκαλεί η υπόθεση ενός απολύτως υγιούς ανδρός 34 ετών, ο οποίος «κράτησε» το φτέρνισμα καλύπτοντας το στόμα του και κρατώντας τη μύτη του ταυτόχρονα.

Το τι του συνέβη περιγράφεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού περιοδικού BMJ. Ο 34χρονος έφτασε στα Επείγοντα νοσοκομείου! Ο νεαρός ασθενής έκλεισε την μύτη του και κράτησε το στόμα του κλειστό όταν φτερνίστηκε, βιώνοντας μια “αίσθηση σκασίματος” στον λαιμό του.

Γρήγορα η κατάστασή του χειροτέρεψε όταν ένιωσε έντονο πόνο όταν κατάπινε, πόνο στον λαιμό του και η φωνή του αλλοιώθηκε.

Κατά την εξέταση στα Επείγοντα ανακαλύφθηκε ότι ο λαιμός του μέχρι το θώρακα του έκανε ήχους σαν κάτι να “σκάει” και ήχους σαν “κρακ”. Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι είτε είχε φυσαλίδες αέρα μέσα στον βαθύ ιστό και τους μύες του στήθους του!

Οι γιατροί το αναγνωρίζουν αυτό με την ορολογία “σημάδι του Χάμαν”. Μπορεί να συμβεί όταν – καθώς συστέλλεται και διαστέλλεται – η καρδιά χτυπάει πάνω σε ιστό γεμάτο με αέρα. Οι γιατροί διέταξαν επιτόπου να γίνει ακτινογραφία. Εκεί αποκαλύφθηκε το πρόβλημα.

Καθώς “κράτησε” το φτέρνισμα, ο 34χρονος είχε σπάσει το πίσω μέρος του λαιμού του!Περισσότερα: in.gr

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου