Mimosa pudica: Το ένα «ντροπαλό» φυτό που μπορεί να μετρά χωρίς εγκέφαλο

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognitive Science στα τέλη του 2025, παρουσιάζει αυτό που οι συγγραφείς περιγράφουν ως την πρώτη ένδειξη ότι τα φυτά μπορούν να απαριθμούν, δηλαδή να διακρίνουν και να παρακολουθούν διακριτά γεγονότα στο περιβάλλον τους

Ένα φυτό χωρίς εγκέφαλο, χωρίς νευρώνες και χωρίς νευρικό σύστημα φαίνεται πως μπορεί να μετρά. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του καθηγητή Ψυχολογίας του William & Mary, Peter Vishton, και της πρώην φοιτήτριάς του Paige Bartosh. Εργαζόμενοι με το φυτό Mimosa pudica, γνωστό και ως «ντροπαλό φυτό» ή touch-me-not, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κινήσεις των φύλλων του δεν καθορίζονταν απλώς από τον χρόνο, αλλά από τον αριθμό των κύκλων φωτός και σκοταδιού που είχε βιώσει.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cognitive Science στα τέλη του 2025, παρουσιάζει αυτό που οι συγγραφείς περιγράφουν ως την πρώτη ένδειξη ότι τα φυτά μπορούν να απαριθμούν, δηλαδή να διακρίνουν και να παρακολουθούν διακριτά γεγονότα στο περιβάλλον τους. Μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι αυτή η ικανότητα απαιτούσε νευρικό σύστημα.

Η Mimosa pudica κλείνει τα λεπτά, φτερωτά φύλλα της όταν την αγγίζουν ή όταν διαταράσσεται και τα ανοίγει ξανά όταν οι συνθήκες αλλάζουν. Το φυτό κλείνει επίσης τη νύχτα και ανοίγει την αυγή, σε ένα τακτικό μοτίβο κίνησης που ονομάζεται νυκτιναστία. Αυτή ακριβώς η καθημερινή ρυθμική κίνηση αποτέλεσε το εργαλείο μέτρησης των Vishton και Bartosh.



Περισσότερα: newsbomb

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου