Τριλέτσε: Ποιο είναι το νέο “talk of the town” γλυκό των Βαλκανίων

Μια ιδιαίτερη ιστορία για το πώς η Αλβανία έφερε στα Βαλκάνια το Τριλέτσε, για να προκαλέσει φρενίτιδα σε όλη τη χερσόνησο μέχρι την Τουρκία

Γύρω στο 2014 ένα νέο επιδόρπιο, που ονομάζεται τριλέτσε, άρχισε να εμφανίζεται στα μενού της Κωνσταντινούπολης και προκάλεσε φρενίτιδα. Παρ’ όλο που όλοι ήξεραν ότι το αγαπούσαν, κανείς δεν ήταν σίγουρος από πού προήλθε. Το γλυκό αυτό, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, στην Αλβανία, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το «talk of the town» επιδόρπιο των Βαλκανίων.

Το τριλέτσε δημιουργήθηκε στη Λατινική Αμερική. Η ίδια η λέξη φαίνεται σίγουρα να είναι μια παραφθορά του tres leches, που σημαίνει τρία γάλατα. Το tres leches είναι ουσιαστικά ένα παντεσπάνι εμποτισμένο σε μείγμα γάλακτος και γαρνιρισμένο με σαντιγί ή μαρέγκα. Τα τρία εν λόγω γάλατα είναι το γάλα εβαπορέ, το συμπυκνωμένο γάλα και το πλήρες γάλα ή η κρέμα γάλακτος. Η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ του λατινοαμερικανικού και του αλβανικού γλυκού είναι τα τρία γάλατα που χρησιμοποιούνται. Στα Βαλκάνια τα γάλατα προέρχονται από τρία διαφορετικά ζώα: αγελάδα, πρόβατο και κατσίκα.

Η Αλβανία ήταν, λοιπόν, η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια που υιοθέτησε το tres leches. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι αυτήν τη φορά η μετανάστευση της συνταγής δεν είχε καμία σχέση με τις μεσαιωνικές λιχουδιές ή τους ομίλους κονσερβοποίησης γάλακτος. Αυτήν τη φορά όλα είχαν να κάνουν με τις σαπουνόπερες! Οι λατινοαμερικανικές σαπουνόπερες έχουν τεράστια επιτυχία στα Βαλκάνια.



Περισσότερα: powergame

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου