Εγκέφαλος και Διατροφή: Οι 3 τροφές που «συρρικνώνουν» τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νευροχειρουργό

Αναρωτιέστε αν η διατροφή σας επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου; Ένας έμπειρος νευροχειρουργός προειδοποιεί για τρεις κατηγορίες τροφών που, όπως υποστηρίζει, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και συρρίκνωση του εγκεφαλικού ιστού. Η σωστή διατροφή, τονίζει, είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης και τη διατήρηση της μνήμης.

Ο Dr. Raveesh Sunkara, νευροχειρουργός με εμπειρία άνω των 1.000 επεμβάσεων, εξηγεί ότι η γνωστική εξασθένηση περιλαμβάνει συμπτώματα όπως:

  • απώλεια μνήμης,
  • θολή σκέψη,
  • δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων.

Όπως υπογραμμίζει, ο εγκέφαλος λειτουργεί με βάση ό,τι καταναλώνουμε, γι’ αυτό και ορισμένες τροφές μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανσή του.

Οι τρεις τροφές που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Ο ειδικός ξεχωρίζει τρεις βασικές κατηγορίες

1. Τρόφιμα πλούσια σε τρανς λιπαρά

Πρόκειται για τηγανητά φαγητά, έτοιμα σνακ, αρτοσκευάσματα, μπισκότα και κέικ. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε τρανς λιπαρά προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας. Έρευνες, όπως η μελέτη του 2014 «Saturated and trans fats and dementia: a systematic review», έχουν τεκμηριώσει αυτή τη σύνδεση.


Περισσότερα: alfavita

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου