Πρώτη μέθοδος επιλογής είναι πλέον για τους μικροχειρουργούς η μεταφορά αυτόλογων αγγειούμενων μοσχευμάτων (κρημνών) με διατιτρώσες αρτηρίες για την κάλυψη οστών σε βαριά συνθλιπτικά ή ημιακρωτηριαστικά τραύματα με ελλείμματα δέρματος, μυών και αποκάλυψη οστών στα άνω και κάτω άκρα!
Αυτό τόνισε ο Χειρουργός Ορθοπεδικός - Μικροχειρουργός Χεριού κος Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, μιλώντας στο σεμινάριο Μικροχειρουργικής Περιφερικών Νεύρων και Βραχιονίου Πλέγματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε (Ι7-30 Ιουνίου) στο «Σουκάκειο Ερευνητικό Κέντρο» του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.
«Αυτό, όπως εξήγησε ο κος Ιγνατιάδης, οφείλεται στο γεγονός ότι με τη μέθοδο αυτή (λαμβάνονται πλέον μαζί με το μόσχευμα και διατιτρώσες αρτηρίες, οι οποίες είναι κλάδοι μεγάλων αρτηριών), ενώ έχει θεαματικά αποτελέσματα που φτάνουν σε ποσοστό επιτυχίας το 90-95%».
Σύμφωνα με τους αγγειοχειρουργούς «οι αγγειούμενοι μισχωτοί κρημνοί (μοσχεύματα) είναι ιστοί (δέρμα-λίπος-μύες ή και οστό) που μεταφέρονται μαζί με το αγγείο τους από μια υγιή περιοχή ενός μέλους σε μια άλλη πάσχουσα ή ελλειμματική σε απόσταση μέχρι και 40 cm».
Η επιτυχής αυτή μεταφορά των μοσχευμάτων για την κάλυψη των οστών έχει βάλει φρένο σε εκατομμύρια ακρωτηριασμούς (χεριών, δακτύλων και ποδιών) πού γίνονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η ανάγκη χρήσης αυτών των μοσχευμάτων σε χέρια ή πόδια προκύπτει όταν κάποια τμήματα αυτών των μελών έχουν χαθεί από τραύμα ή έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από κατάκλιση, γάγγραινα (πχ διαβητικό πόδι) ή κακοήθη νεοπλασία και πρέπει το εναπομείναν οστό ή τμήμα να καλυφθεί με αυτούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός» εξηγεί ο κος Ιγνατιάδης.
Μόσχευμα με διατιτρώσες αρτηρίες
Η μεταφορά του μοσχεύματος με τις διατιτρώσες αρτηρίες μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο επιπλοκών της δότρια περιοχής, καθώς στο παρελθόν πολλές φορές επιβίωνε με φτωχότερη αιμάτωση και κινδύνους νοσηρότητας.
Για την εφαρμογή της τεχνικής αυτής ο μικροχειρουργός θα πρέπει να έχει κάνει ανατομικές μελέτες των αγγείων με μικροσκόπια και ειδικές χρωστικές ουσίες προκειμένου να εντοπίσει τις διατιτρώσες αρτηρίες.
Η χειρουργική επέμβαση με τη νέα τεχνική απαιτεί λιγότερο χρόνο σε σχέση με την παλιά επέμβαση που διαρκούσε 4-5 ώρες. Επίσης δεν απαιτεί χρήση ειδικών υλικών όπως άλλες, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το τελικό κόστος που καταβάλει το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή.
Αιτίες ακρωτηριασμών
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται εκατομμύρια ακρωτηριασμοί οι οποίοι οφείλονται κυρίως σε:
- Διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια (το 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι)
- Ατυχήματα (τροχαία ή εργατικά)
- Νεοπλασίες
- Πολεμικά Τραύματα
- Μολύνσεις
www.microhand-ortho-spine.gr
Τηλ: 210 6974278, 6944251529
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου