
Μπορεί η Γερμανία να είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση, καθώς «πληρώνει» την υπερβολική εξάρτηση από τις εξαγωγές για την ανάπτυξη και την επί χρόνια εξάρτηση από το ρωσικό ενεργειακό κόστος, αλλά δεν είναι είναι η μόνη στον ανεπτυγμένο κόσμο που υποφέρει. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία και βυθίστηκε σε ύφεση.
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους – κόντρα στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη – ύστερα από συρρίκνωση 3,3% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – μείωσαν για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο τις δαπάνες τους. Με τον τρόπο αυτό έσπρωξαν την ιαπωνική οικονομία στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Κάπως έτσι η Γερμανία είναι πλέον τρίτη ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον πλανήτη (βάσει ΑΕΠ).
Περισσότερα: naftemporiki
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου