Πολωνία: 22χρονη πέθανε από καφεΐνη - Τα συγκλονιστικά ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη συμβαίνει αλλά δεν κοινοποιείται. Σε μια λίστα με τα φάρμακα που εντοπίστηκαν στο αίμα σε 25.000 ιατροδικαστικές εκθέσεις στη Σουηδία που αντιπροσωπεύουν όλες τις αιτίες θανάτου, η καφεΐνη ήταν στη δέκατη ένατη θέση!

Ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν ουσίες σε υψηλές συγκεντρώσεις, η κατάποση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο. Ένα από τα συστατικά των σκευασμάτων αδυνατίσματος μπορεί να είναι η καφεΐνη, καθώς μία και μόνο υπερβολική δόση καφεΐνης από μόνη της, σκόπιμα ή μη, μπορεί να είναι θανατηφόρα. 

Τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος σκόπιμης ή μη λήψης θανατηφόρων επιπέδων καφεΐνης έχει αυξηθεί λόγω της εύκολης διαθεσιμότητάς της. Ενεργειακά ποτά με καφεΐνη, ή προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, βρίσκονται εύκολα σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο. Η δηλητηρίαση από καφεΐνη συμβαίνει αλλά δεν κοινοποιείται. Για παράδειγμα, σε μια λίστα με τα φάρμακα που εντοπίστηκαν στο αίμα σε περίπου 25.000 ιατροδικαστικές νεκροψίες στη Σουηδία που αντιπροσωπεύουν όλες τις αιτίες θανάτου, η καφεΐνη ήταν στη δέκατη ένατη θέση. Η θανατηφόρα συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα που αναφέρεται στη βιβλιογραφία είναι μεταξύ 33 και 567 μg/mL. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι επίπεδα άνω των 80 μg/mL μπορούν να συσχετιστούν με θανάτους που σχετίζονται με την καφεΐνη.

Πολωνοί ερευνητές δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό forensic Sciences το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο μίας 22χρονης  που βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της και δίπλα της συμπλήρωμα καθαρής καφεΐνης.Περισσότερα: cibum.gr

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου