Τηγανιά: Ο ελληνικός μεζές των Χριστουγέννων σε 18 απίθανες συνταγές

Όσο οι γιορτές πλησιάζουν όλο και κάποια μάζωξη θα γίνει στο σπίτι μας, προγραμματισμένη ή απρογραμμάτιστη. Από μια απλή φιλική συγκέντρωση μέχρι ένα γιορτινό τραπέζι, μια τηγανιά θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. Στέκεται άριστα μόνη της για να την απολαύσουμε με την παρέα μας μαζί με κρασί ή τσίπουρο αλλά είναι και το απόλυτο ορεκτικό στην αρχή ενός γεύματος, πριν ακόμα καθίσουμε στο τραπέζι.

Η πιο κλασική και παραδοσιακή τηγανιά είναι η χοιρινή και την ετοιμάζουμε κυρίως τα Χριστούγεννα, παράδοση που έμεινε από το έθιμο της γουρουνοχαράς, την εποχή που σε όλη την Ελλάδα έσφαζαν τον οικόσιτο χοίρο. Στη Βόρεια Ελλάδα προσθέτουν και πράσα – διάσημη η χοιρινή πρασοτηγανιά. Στις ταβέρνες πάλι, ήταν και είναι εκ των ων ουκ άνευ όλες οι τηγανιές. Τις πιο τσιμπημένες στο αλάτι ή τα μπαχαρικά ή με προσθήκη αλκοόλ τις λένε και «μπεκρή μεζέ», πιάτο φτιαγμένο για να «σηκώνει» πολύ κρασί και έτσι να μεγαλώνει ο λογαριασμός στα τεφτέρια του ταβερνιάρη.



Περισσότερα: gastronomos

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου