Αντώνης Κοντίτσης: Αποκλειστική συνέντευξη στον Δορυφόρο

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καρδάμαινα της Κω. Σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητες στην αθλητική ενόργανη γυμναστική και αθλητική διατροφή. Έχει τελειώσει στο ανοικτό πανεπιστήμιο σεμινάρια ψυχολογίας και διατροφής.

Δίδασκε σε αίθουσες αερόμπικ step και δυναμικά  μαθήματα με λάστιχα μπάρες και βάρη. Αγαπάει να διαβάζει βιβλία πάνω στην γυμναστική την ψυχολογία την διατροφή και την μυθολογία.

Αυτός είναι ο Αντώνης και εμείς τον ανακαλύψαμε και κάναμε μια κουβέντα μαζί του.

Αντώνη ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στο άκουσμα της διάγνωσης και πως το διαχειρίστηκες; 

Όταν πρώτο διαγνωστικά με διαβήτη ήμουν σχεδόν 11 χρόνων, σίγουρα σοκαρίστηκα- προφανώς και δεν είναι εύκολο να λες σε ένα παιδί ότι θα κάνει ενέσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου.  Προσπάθησα να το διαχειριστώ με τον καλύτερο τρόπο, (υπήρχε και ψυχολόγος στο νοσοκομείο) βέβαια ενημέρωσαν τους γονείς μου πως πιθανότατα εκείνοι θα χρειάζονταν την υποστήριξη πιο πολύ. Δεν άφησα  ποτέ τον διαβήτη να με επηρεάσει η να γίνει βάρος σε οποιοδήποτε πτυχή  της ζωής μου

Μίλησε μας με δυο λόγια για τον διαβήτη και τι πρέπει να γνωρίζουν οι νοσούντες;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Σκοπός μας είναι να κρατάμε τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά χωρίς να έχουμε μεγάλες αιχμές.

Πως μπήκε η γυμναστική στην ζωή σου και πως αυτό σε επηρέασε θετικά;

Η γυμναστική υπήρχε ανέκαθεν στη ζωή μου, μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο πατέρας μου ο οποίος γυμναζόταν, Πάντα ήμουν ενεργητικό παιδί, και ήξερα ποιον δρόμο θέλω να ακολουθήσω. Μπαίνοντας στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών γνώριζα από πριν σε τι τομείς θέλω να δώσω βάση, γι’ αυτό και επέλεξα την αθλητική ενόργανη γυμναστική και την αθλητική διατροφή. Με έχει επηρεάσει θετικά το ότι γνωρίζω πολύ καλά το ανθρώπινο σώμα όπως επίσης και τον οργανισμό μου. οπότε μπορώ να επέμβω και να διορθώσω τυχόν αστάθειες στην γλυκόζη είτε μέσω της γυμναστικής, είτε μέσω της διατροφής, είτε κάνοντας ινσουλίνη

Με δυο λέξεις πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Αφοσιωμένος και υπέρ-δραστήριος

Πόσο εύκολα συνδυάζεις την γυμναστική με τον διαβήτη

Μιας και είμαι γυμναστής το καλό είναι ότι γνωρίζω πολύ καλύτερα το σώμα μου και το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός, αλλά υπάρχουν σίγουρα προκλήσεις. Λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμόσεις την διατροφή σου ,τις μονάδες ινσουλίνης , το πρόγραμμα γυμναστικής κλπ για να διαχειριστείς σωστά τα επίπεδα της γλυκόζης. Αυτό έχει ως κύριο στόχο την αποφυγή κάποιου Υπογλυκαιμικού επεισοδίου.

Είναι επικίνδυνη η γυμναστική για έναν διαβητικό;  

Φυσικά και όχι ,η άσκηση είναι φάρμακο. Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα τα οποία μπορεί να ακολουθήσει ένας διαβητικός για να γυμναστεί. Αυτό έρχεται σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας (τον γιατρό, τον γυμναστή, τον διατροφολόγο) το κύριο μέλημα είναι να αποφευχθούν υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Υπήρξε στιγμή που να αντιμετώπισες άσχημη συμπεριφορά λόγο του θέματος υγείας;

Ποτέ δεν άφησα τον διαβήτη να μπει εμπόδιο στις διαπροσωπικές μου σχέσεις, διότι δεν το θεώρησα ποτέ ως ασθένεια - πρόβλημα ή ταμπού.

Πόσο σημαντική είναι η άθληση για έναν διαβητικό;

Το ανθρώπινο σώμα έχει φτιαχτεί για την κίνηση. Αν υπήρχε πανάκεια στον κόσμο θα ήταν η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με την διατροφή. Οι διαβητικοί δεν υπολείπονται σε τίποτα από ένα φυσιολογικό άνθρωπο, μπορούν να γυμναστούν και να καταφέρουμε τα πάντα, με βάση και γνώμονα της κατευθυντήριες οδηγίες που δίνονται από τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό που λέω πάντα, είμαι υπέρμαχος της ασφάλειας, ακολουθώντας σωστές επιλογές.

Ποιες χρήσιμες συμβουλές θα έδινες σε έναν νέο διαβητικό που θέλει να ασχοληθεί με την άθληση.

Ο διαβήτης δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο, ίσα-ίσα που θα πρέπει να είναι η αφορμή για να δείξει την δύναμη του. Ο διαβήτης μπορεί να είναι μία πρόκληση αλλά μπορούμε να τον πολεμήσουμε και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, να μην παραιτούμαστε ποτέ αφού οι πιο σπουδαίες επιτυχίες γεννιούνται από την αποφασιστικότητα μας. Να μην πτοείται πότε ακόμη κι αν ο δρόμος φαίνεται δύσκολος γιατί είμαστε Ικανοί για περισσότερα από ότι φανταζόμαστε.

Που μπορούν να σε αναζητήσουν νέοι διαβητικοί που θέλουν να βοηθηθούν;

Είτε μέσω των social media (Instagram, Facebook, TikTok ) είτε με ένα τηλέφωνο. Θα κινητοποιηθώ αυτόν τον καιρό για να υπάρξει κάτι νόμιμο και σταθερό όπου θα μπορούν  διαβητικοί να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και "εκπαίδευση" για την διατροφή και την γυμναστική.

Αντώνη σε ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σου ευχόμαστε από καρδιάς να είσαι πάντα γερός και δυνατός και να μεταδίδεις με την ίδια αγάπη την δύναμη και την θέληση για ζωή...

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου