Τριπλό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τη ρωσική εισβολή

Η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους, τα εμπόδια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές αλλά και οι επιπτώσεις στις τουριστικές εισπράξεις είναι τρεις πληγές που δέχεται η ελληνική οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτές τις τρεις παραμέτρους επιχειρεί να αξιολογήσει η κυβέρνηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι η οικονομία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά!

Ειδικότερα:

1. Για τη χώρα μας, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Είναι ένα κράτος με σχετικά υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας αλλά όχι τόσο υψηλή όπως π.χ. η Γερμανίας που εξαρτάται κατά 80%. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως για κάθε 10 δολ. αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου το ΑΕΠ της χώρας δέχεται πλήγμα κατά 600 εκατομμύρια €

2. Οι τουριστικές εισπράξεις από τη Ρωσία που υπολογίζονται σε 433 εκατομμύρια € εκτιμάται για την ώρα θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 5% φέτος, ποσοστό που προφανώς αλλάξει ανάλογα με την εξέλιξη της πολεμικής σύρραξης. Θα πρέπει δε να συνυπολογιστεί και η επίπτωση από την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη όπως με οτι συνεπάγεται στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων πολιτών. Το 2019 η Ελλάδα υποδέχθηκε πάνω από 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες, ενώ πέρυσι διέμειναν σχεδόν 120.000 Ρώσοι τουρίστες σε ελληνικά θέρετρα. Σε κάθε περίπτωση το πλήγμα θα είναι συγκριτικά μεγαλύτερο για τους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

3. Ο σχεδιασμός του υπουργείου οικονομικών για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές Μάρτιο προφανώς μετατίθεται όσο τα επιτόκια δανεισμού κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα. Το υπουργείο Οικονομικών, που προγραμματίζει φέτος δανεισμό 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρόλαβε να «τραβήξει» περίπου 3 δισεκατομμύρια τον Ιανουάριο με επιτόκιο 1,83%. Για τα υπόλοιπα 9 δισ. τηρείται στάση αναμονής, καθώς το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο κινείται στην περιοχή του 2,5% – 2,7%!Περισσότερα: newmoney

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου