Αστρονόμοι «έχασαν» μια Μαύρη Τρύπα από μακρινό γαλαξία

Η θέση κάποιας Μαύρης Τρύπας προσδιορίζεται, πολύ θεωρητικά, από το «περίγραμμά της» καθώς η ίδια παραμένει αόρατη, ακριβώς επειδή το βαρυτικό της πεδίο είναι πανίσχυρο και δεν επιτρέπει ούτε καν στην ακτινοβολία να τη διαπεράσει. 

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει σε επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν οι οποίοι διερευνούν το σύμπαν, το γεγονός ότι ένας μακρινός γαλαξίας δεν διαθέτει κάποια Μαύρη Τρύπα στο κέντρο του. Πιο συγκεκριμένα, στο γαλαξία με την κωδική ονομασία A2261-BCG, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 2,6 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τον πλανήτη μας, δεν εντοπίζεται Μαύρη Τρύπα.

Κανονικά, όπως συμβαίνει με αμέτρητους άλλους γαλαξίες, πιθανώς και σε αυτόν που ανήκει η Γη, στον πυρήνα βρίσκεται μια «έκταση» (στην πραγματικότητα είναι χωρόχρονος), με ασύλληπτη πυκνότητα μάζας, αυτό που ονομάζεται Μαύρη Τρύπα. Υπολογίζεται ότι αυτή που θα έπρεπε να έχει ο A2261-BCG αλλά για κάποιο λόγο... χάθηκε, θα είχε μάζα πολλαπλάσια του Ήλιου, από 3-100 δισ. φορές μεγαλύτερη.Περισσότερα: protothema 

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου