Ελλάδα 2021: Επανακυκλοφορούν ο φοίνικας του 1828 και η πρώτη δραχμή του 1833

Ο εορτασμός των 200 ετών από την επανάσταση του '21 θα γίνει εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας - αυτή της πανδημίας - αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, όπως δήλωσε σήμερα στο MEGA, παραμένει αισιόδοξη πως θα τα καταφέρουμε.

Οι Έλληνες πρέπει να θυμούνται ότι η χώρα έχει δώσει πολλές μάχες και έχει βγει νικήτρια, σημείωσε η κ. Αγγελόπουλου, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στην Επανάσταση ενάντια στον τουρκικό ζυγό, αλλά και σε άλλες μάχες, σε κακές συγκυρίες και σε επιδημίες που έγιναν σε εποχές που δεν υπήρχε σύμμαχος η επιστήμη και η τεχνολογία, και παρόλα αυτά η Ελλάδα τα κατάφερε. Με ψυχραιμία, υπομονή και λίγο πειθαρχία, θα καταφέρουμε να φέρουμε το ποθητό αποτέλεσμα υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην συνέχεια αναφέρθηκε στο νομισματικό πρόγραμμα της επιτροπής που παρουσίασε σήμερα μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, το οποίο περιλαμβάνει μια μοναδική τρίπτυχη συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων - μια συλλογή «ωδή στην Ιστορία της Ελλάδας», όπως τόνισε συγκεκριμένα. Το νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υλοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής.

Όπως τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, η συλλογή περιέχει το πρώτο νόμισμα του ελληνικού κράτους, τον Φοίνικα του 1828 και την πρώτη δραχμή του 1833. Επιπρόσθετα, η συλλογή περιέχει οκτώ αργυρά νομίσματα, που απεικονίζουν τις επεκτάσεις της ελληνικής επικράτειας, καθώς και τέσσερα χρυσά νομίσματα, με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας. Η συλλογή αυτή, όπως είπε η κ. Αγγελοπούλου, θα γίνει διαθέσιμη στο κοινό από την 1η Ιανουάριου του 2021, ενώ υπενθύμισε ότι ο κόσμος μπορεί να αγοράσει τον Προπομπό, που είναι το πρώτο συλλεκτικό μετάλλιο του νομισματικού προγράμματος της Επιτροπής.

«Η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, θα μπορεί να αποκτήσει μια μοναδική συλλογή Και έτσι, θα μπορεί να έχει χαραγμένη την ιστορία της Ελλάδας, όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στα χέρια του», σημείωσε η κυρία Αγγελοπούλου.Περισσότερα: newsbeast

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου