Το υπέροχο banana bread, «μπανανόψωμο» ή banana cake, είναι στην ουσία ένα κέικ μπανάνα στο σχήμα ψωμιού. Γι' αυτό και τα τόσα ονόματα. Γίνεται με λίγα κι απλά υλικά, χωρίς μίξερ και είναι ιδανικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ. Αυτή είναι η αυθεντική αμερικανική banana bread συνταγή. Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο Argiro.gr!
Πάμε να δούμε τη συνταγή για το κέικ μπανάνας με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά:
- 125 γραµ. λιωμένο βούτυρο
- 200 γραµ. καστάνη ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη)
- 2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
- 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 220 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κ.γλ. σόδα μεγερικής
- 1/3 κ.γλ. αλάτι
- 100 γραµ. γιαούρτι (ή ξινόγαλο)
- 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 3 μέτριες ώριμες μπανάνες
- 100 γραµ. καρύδια χοντροκομμένα
- κέικ μπανάνας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Εκτέλεση:
- Για την αυθεντική συνταγή banana bread ή μπανανόψωμο χωρίς μίξερ, χρειαζόμαστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο λιωμένο, αυγά και γιαούρτι).
- Αν θέλετε να αντικαταστήσετε κάποιο από τα υλικά για το μπανανόψωμο θα βρείτε παρακάτω αντικαταστάσεις υλικών.
- Βάζουμε το λεμόνι στο γιαούρτι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 5′.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις ή στους 160 °C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουνε μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 23χ12 εκατ. για να έχει το κλασικό banana bread σχήμα.
- Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες και μαλακές.
- Σε ένα μικρό μπολ, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πολύ ώριμες μπανάνες. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη.
- Με το σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την βανίλια και την κανέλα.
- Με το σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν να γίνουν κρέμα.
- Χωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα.
- Απαλά ανακατεύουμε με το σύρμα. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε για πολύ ώρα γιατί θα γίνει πολύ ελαστική η ζύμη του banana bread.
- Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και τα καρύδια.
- Απαλά ανακατεύουμε το μείγμα του banana bread.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα.
- Ψήνουμε το μπανανόψωμο για 1 ώρα και 10′ περίπου.
- Αν ψήσετε στις αντιστάσεις, θα βάλετε το banana bread στην κάτω σχάρα του φούρνου. Αν ψήσετε τον αέρα, θα βάλετε το ταψί στη μεσαία σχάρα.
- Προς το τέλος του ψησίματος, ίσως χρειαστεί να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια του.
- Αφήνουμε το banana bread στον πάγκο να σταθεί για 15 ´ και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Πηγή: youweekly
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου