Η μουσουλμάνα που έγινε μοναχή στην Τήνο..


Η περίπτωση της μοναχής Αγαθονίκης της Τήνου, και το πώς δηλαδή την διάλεξε ο Χριστός μέσα από το γένος των μισοχρίστων και μισελλήνων Οθωμανών για να γίνει Ορθόδοξη μοναχή σε μοναστήρι Του, είναι μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση…

Η μοναχή Αγαθονίκη, πού κοιμήθηκε στα 1981, καταγόταν από τα βάθη της Μικράς Ασίας. Το μουσουλμανικό της όνομα ήταν Αλί Μουλά. Ο πατέρας της ήταν Χότζας.

Διέθετε σοφία και πείρα και έτσι πολλοί τον επισκέπτονταν για να ζητήσουν την πολύτιμη συμβουλή του.

Συνήθιζε όμως να λέει: «Κάποιο απ’ τά παιδιά μου θα προδώσει την θρησκεία μας και θα γίνει κακό γκιαούρ». Το παιδί μεγάλωνε και διακρινόταν για την σεμνότητα και την φιλοτιμία του. Αγαπούσε ιδιαίτερα τους Χριστιανούς και ένιωθε κάτι να την μαγνητίζει και να την τραβά κοντά τους…

Η ευκαιρία που έψαχνε για να αποκολληθεί από την οικογένειά της, κατά θεία φώτιση βέβαια, της δόθηκε στις ημέρες τού ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με τά γεγονότα του 1922.

Μικρό κοριτσάκι 9 χρόνων ήταν, όταν ξέκοψε από το πατρικό της και ακολούθησε τους καταδιωκόμενους Χριστιανούς. ’Έραψε μάλιστα στον ποδόγυρο της φούστας της ένα μασουράκι λίρες για τά έξοδά της.

περισσότερα εδώ: πηγή

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου