Αλχημιστές - "Τα "θέλω"μας είναι κοινά": Αποκλειστική συνέντευξη στον δορυφόρο


Οι Αλχημιστές είναι ένα ξεχωριστό γκρουπ που απαρτίζεται από μια μουσική παρέα τεσσάρων φίλων. Ξεκίνησαν την πορεία τους το 2001 πειραματιζόμενοι επιτυχώς με ποικίλα μουσικά είδη, αρχικά διασκευάζοντας κομμάτια άλλων καλλιτεχνών και στην συνέχεια δημιουργώντας τα δικά τους. 


Κορυφαία στιγμή η συνεργασία τους το 2010 με τον μεγάλο καταξιωμένο λαϊκό τραγουδιστή Βασίλη Καρρά και την μεγάλη επιτυχία «Λόγια Φιλικά».

Εμείς είχαμε την χαρά να βρεθούμε σε επικοινωνία και να κάνουμε μια κουβέντα

Από που προήλθε το όνομα της μπάντας; Ποιος είναι ο εμπνευστής;
Το όνομα ''Αλχημιστές'' , εμπνεύστηκε ένα πρώην μέλος της μπάντας το 2001. Ήμασταν στο Λύκειο τότε. Η σύνθεση του συγκροτήματος είχε πάντα μπουζούκι αλλά δεν παίζαμε αμιγώς λαϊκά τραγούδια, οι επιρροές μας ήταν πάρα πολλές και διαφορετικές, οπότε προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε τη δική μας ''φιλοσοφική λίθο'' ή τον δικό μας ''χρυσό'', όπως τους αλχημιστές του μεσαίωνα. Ακόμα το παλεύουμε.

Ας μας παρουσιαστείτε λοιπόν ένας ένας
Οι Αλχημιστές είναι ο Βασίλης Παγώνης (φωνή-κιθάρες) , ο Βάιος Χριστοδούλου (πλήκτρα-programming), ο Βασίλης Δημούδης (μπουζούκι-φωνητικά) και ο Λευτέρης Παναγιάς (τύμπανα).


Υπάρχει κάποια δουλειά σας που σας έχει δυσκολέψει περισσότερο από όσο θα έπρεπε;
Υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες δουλειές που μας δυσκόλεψαν αλλά αυτό δεν αφορά το μουσικό κομμάτι ευτυχώς. Αντιμετωπίζαμε δυσκολίες γιατί δεν υπήρχε οργάνωση, οι συνθήκες μεταβάλλονταν συνεχώς και αντί να είμαστε συγκεντρωμένοι στη μουσική, έπρεπε να ασχολούμαστε με προβλήματα που προέκυπταν. Γι αυτό πλέον είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και στις συνεργασίες μας και στα project που σχεδιάζουμε.


Πόσο εύκολο είναι να δουλεύεις σε μια μπάντα;
Όσο έχουμε κοινό σκοπό να παίζουμε για να είμαστε χαρούμενοι, να εκφραζόμαστε και να ξεφεύγουμε μέσω της μπάντας είναι εύκολο, γιατί τα ''θέλω''μας είναι κοινά. Αν αντιμετωπίζαμε τους Αλχημιστές ως το μόνο μέσο βιοπορισμού μάλλον δεν θα υπήρχαμε, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πλέον στη μουσική. Όταν υπάρχει η ανάγκη μόνο για χρήματα μέσω της μουσικής, δεν
δημιουργείς, κάνεις εκπτώσεις στη δουλειά σου μόνο και μόνο για να έχεις τη δουλειά. Αρκετά χρόνια τώρα έχουμε πάψει να το αντιμετωπίζουμε σαν ''δουλειά'' (χωρίς όμως να είμαστε ασυνεπείς) , κάνουμε όλοι μας και άλλα πράγματα για να μπορούμε να βιοποριστούμε .

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το είδος της μουσικής που υπηρετείτε;
Δεν υπηρετούμε κάτι συγκεκριμένο. Μας αρέσει να φτιάχνουμε και να παίζουμε μουσική. Σε ένα playlist μας υπάρχουν πολλών ''ειδών'' τραγούδια, που όσο διαφορετικά και να μοιάζουν μεταξύ τους, τα γουστάρουμε πολύ και καταλαβαίνουμε ότι αρέσουν και σε όσους έρχονται στα live μας. Το ίδιο ισχύει και για τις κυκλοφορίες μας. Δεν είχαμε ποτέ taboo στο πως θα φανεί ή τι θα πουν κάποιοι αν τραγουδήσουμε κάτι. Αν μας αρέσει πολύ , προχωράμε. Κλισέ , αλλά η μουσική είναι μια. Τα γούστα και ο τρόπος αλλάζει.

Αν ένα μέλος αρρωστήσει μπορεί να καλυφθεί η αναβάλλεται η τρέχουσα δουλειά;
Εξαρτάται από το τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Πολλές φορές μπορεί κάποιος από εμάς να είχε πυρετό ή γρίπη αλλά παίξαμε κανονικά. Αν υπάρξει κάτι πιο σοβαρό σαν ατύχημα ή οτιδήποτε άλλο και δεν έχουμε χρόνο για έκτακτη αντικατάσταση ή κάποια άλλη λύση τότε αναγκαστικά μια εμφάνιση θα αναβληθεί. Ευτυχώς μόνο μια φορά χρειάστηκε να αναβάλλουμε live επειδή ένα μέλος μας έσπασε το χέρι του ώρες πριν το live.

Ποιά είναι η γνώμη σας για την πορεία των γκρουπ στην Ελλάδα;
Υπήρχαν και υπάρχουν πάρα πολλά συγκροτήματα στην Ελλάδα που έχουν αφήσει το στίγμα τους και κάποια από αυτά ήταν και επιρροές μας, ανεξάρτητα με το αν έχουν ηλεκτρικό ήχο, παραδοσιακό ύφος, ελληνικό ή αγγλόφωνο στίχο. Το πόσο μεγάλη ή μικρή μπορεί να είναι η πορεία ενός συγκροτήματος εξαρτάται από αμέτρητους παράγοντες.

Η νέα σας κυκλοφορία έχει τίτλο "Ντρέπομαι". Λίγα λόγια;
To ''Ντρέπομαι'', είναι ένα τραγούδι που το γουστάρουμε πολύ όλοι μας γιατί φαίνεται λίγο περισσότερο το πόσο μας αρέσουν λαϊκές μελωδίες και μας φέρνει στο μυαλό πολλά πράγματα όταν το ακούμε. Γράψαμε και τους στίχους και τη μουσική (όπως σχεδόν σε όλα μας τα τραγούδια) και κυκλοφόρησε από την Keys Records στις 30 Απριλίου. https://bit.ly/2YjPAB6


Με τις σημερινές συνθήκες φαντάζομαι δεν σας συναντάμε κάπου. Ωστόσο τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον;
Σίγουρα είναι μια δύσκολη περίοδος για όλο τον κόσμο αλλά πρέπει όλοι να έχουμε υπομονή και ψυχραιμία. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε έστω και εξ αποστάσεως δουλεύοντας πολλά πράγματα, νέες ιδέες, σχεδιάζουμε κάποιες νέες συνεργασίες και γεμίζουμε μπαταρίες για να κάνουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε αφού τελειώσει όλο αυτό. Οι 2 από τους 4 Αλχημιστές, είχαμε και μια εμφάνιση μέσω της σελίδας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδας στα social media στις 5 Μαΐου κρατώντας συντροφιά στον κόσμο που είναι σπίτι του μέσω της μουσικής.

Ευχαριστούμε πολύ τους Αλχημιστές για την παραχώρηση της συνέντευξης και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.



About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου