Χανταϊός: H νέα υγειονομική απειλή - Νεκρός άνδρας από Hantavirus στο Γουχάν


Μία ακόμα υγειονομική απειλή έκανε την εμφάνισή της και μέτρησε το πρώτο της θύμα στο Γουχάν της Κίνας. Ένας άνδρας πέθανε από τον ιό Hantavirus και ακόμα 32 ελέγχονται, καθώς ξεσπούν φόβοι για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Ας ελπίσουμε ότι είναι απλά μια δυσάρεστη συγκυρία.

Ένας άνδρας πέθανε στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, αφού βγήκε θετικός στο τεστ για Hantavirus. Ο άνδρας πέθανε ενώ γυρνούσε στην επαρχία Shandong για δουλειές με λεωφορείο, σύμφωνα με πληροφορίες του Global Times της Κίνας. Οι άλλοι 32 άνθρωποι, που ταξίδεψαν μαζί του, ελέγχονται επίσης.

Ιός με υψηλή θνησιμότητα εμφανίστηκε και τρομάζει τις διεθνείς υγειονομικές αρχές
Ο ιός έγινε αμέσως trend στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, προκαλώντας πανικό καθώς όλοι φοβούνται ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, μετά τον COVID-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, ο hantavirus δεν είναι αερομεταφερόμενος. Οι άνθρωποι, που προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο ιό, συνήθως έχει προηγηθεί επαφή τους με τρωκτικά που μεταφέρουν τον ιό.

«Η μόλυνση από τρωκτικά μέσα και γύρω από το σπίτι παραμένει ο πρωταρχικός κίνδυνος για έκθεση σε hantavirus. Ακόμη και υγιή άτομα διατρέχουν κίνδυνο για μόλυνση με HPS εάν εκτεθούν στον ιό», αναφέρεται στον ιστότοπο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όπως επισημαίνει και το Newsweek.

Πώς εξαπλώνεται ο Hantavirus;
Σύμφωνα με το CDC, o ιός βρίσκεται στο σάλιο, τα ούρα και τα περιττώματα των τρωκτικών. Μολονότι το HPS δεν μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μπορεί να συμβεί αν κάποιος αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, αφού προηγούμενως έχει αγγίξει ούρα ή κόπρανα τρωκτικών. Μεμονωμένα περιστατικά μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν αναφερθεί σε Χιλή και Αργεντινή.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι με τους οποίους τα τρωκτικά μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό, όπως για παράδειγμα αν δαγκώσουν κάποιον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αρρωστήσουν, εάν φάνε τρόφιμα μολυσμένα από ούρα ή περιτώμματα τρωκτικών, πρόσθεσε το CDC.

Οι άνθρωποι τείνουν να μολύνονται από hantavirus σε αγροτικές περιοχές όπως δάση, αγρούς ή αγροκτήματα όπου ζουν τρωκτικά, επισημαίνει το σώμα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Τα συμπτώματα του ιού
Το CDC λέει ότι τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και μυϊκούς πόνους, ειδικά στις μεγάλες μυϊκές ομάδες – μηρούς, γοφούς, πλάτη και ώμους. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν πονοκέφαλοι, ζάλη, ρίγη και κοιλιακά προβλήματα, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος.




Περισσότερα: pentapostagma

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου