Θάνος Τοκάκης: Αποκλειστική συνέντευξη στον Δορυφόρο


Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μετά το τέλος των σπουδών του άρχισε να συμμετέχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Αρκετά γνωστός στο  ευρύ κοινό έγινε μετά την συμμετοχή του στην επιτυχημένη σειρά του Mega Channel "Πενήντα πενήντα" στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αχιλλέα Λινάρδου. 

Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο του  το 2009 στην ταινία "Το Κακό: Στην εποχή των ηρώων," έκτοτε ακολούθησαν οι ταινίες "Παν.δη.μία" και "Play" ενώ το 2017 έγραψε το σενάριο της ταινίας Καουμπόης στην οποία είχε και συμμετοχή ως ηθοποιός.  

Το 2011 του απονεμήθηκε το θεατρικό "Βραβείο Χορν" λόγο της ερμηνείας του στον ρόλο του Σερ Άντριου, στην «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μοσχόπουλου.

Το 2019 έλαβε μέρος στις κινηματογραφικές παραγωγές "Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών", "Ενήλικοι στην Αίθουσα" και "Ευτυχία" η οποία προβάλετε ακόμα.

Εμείς τον συναντήσαμε και κάναμε μια κουβέντα μαζί του.

Θάνο μετράς πολλά χρόνια στον χώρο της υποκριτικής.  Ποια δουλειά θεωρείς ότι σε έχει δυσκολέψει περισσότερο και ποια λιγότερο;

Ένας από τους ρόλους που με είχε δυσκολέψει ήταν όταν είχα κάνει το Μεφίστο με τον Νίκο Μαστοράκη στο Εθνικό επειδή ήταν ένας αρκετά πολύπλοκος ρόλος. Έπρεπε εκεί πέρα να δώσω αρκετή ενέργεια και έπρεπε κατά την διάρκεια της παράστασης να βρίσκω συνέχεια πράγματα για να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που εμφανιζόντουσαν σε σχέση με τον ρόλο. Ένας επίσης δύσκολος ρόλος ήταν όταν έκανα τον Ύλλο στις Τραχίνιες σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Εκεί νομίζω δεν τα κατάφερα. Δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο.

Η δουλεία που έχω μέσα στην καρδιά μου ήταν η πρώτη μου δουλειά "Η κοιμωμένη ξύπνησε", το παιδικό στο θέατρο Πόρτα. Ήμουν πολύ συναισθηματικά συνδεδεμένος, ήταν και η πρώτη μου δουλειά, μου άρεσε πάρα πολύ. Επίσης επειδή γράφω σενάρια έχω ξεχωρίσει την ταινία μικρού μήκους, Τον Καουμπόι, που για μένα το γεγονός ότι κατάφερε να γίνει αυτή η ταινία, είμαι πολύ περήφανος.


Πως είναι να είσαι δημιουργός ενός σεναρίου

Είναι πολύ ωραία η λέξη που λες το δημιουργός, γενικά είναι ωραία λέξη να χρησιμοποιείται για την τέχνη. Συνήθως έχουμε την τάση σαν ηθοποιοί να είμαστε εκτελεστές περισσότερο και δεν πρέπει κατά την γνώμη μου. Το σενάριο με έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε σχέση με τον τρόπο που βλέπω την τέχνη εν γένη και την υποκριτική ειδικά γιατί πρέπει να δομήσεις ένα πράγμα, είναι  δομική η διαδικασία, ενώ σε έναν ρόλο στο θέατρο η στον κινηματογράφο αποδομής, εκεί πέρα χτίζεις. Είναι ακριβώς το ανάποδο. Με έχει βοηθήσει να αναπτύξω την ικανότητα μου σε σχέση με αυτό.


Θα ξανά έγραφες σενάριο;

Ναι το κάνω ήδη.


Έγινες περισσότερο γνωστός μετά την προβολή του 50-50. Εκεί ήσουν ανάμεσα σε πάρα πολλούς μεγάλους ηθοποιούς. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Τότε φαντάσου ήμουν  ένας νέος ηθοποιός που δεν ήξερε τι γινότανε, δεν ήξερα τι ήθελα,  τι μου άρεσε, δεν είχα ανακαλύψει την αισθητική μου, έψαχνα πράγματα να βρώ και μέσα σε όλα αυτά είχα την τύχη να με επιλέξουν για να κάνω αυτό το σίριαλ. Βλέποντας πίσω, μόνο καλό μου έχει κάνει πέρα το ότι συνεργάζεσαι με ανθρώπους , βλέπεις πως γίνετε η δουλειά, πως λειτουργεί, μου έχει αφήσει μόνο καλά συναισθήματα.


Θέατρο, κινηματογράφος, Τηλεόραση. Ποιο μέσο θεωρείς ποιο δύσκολο;

Αυτή την στιγμή να σου πω την αλήθεια χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία στο σινεμά γιατί τώρα άρχισα να κάνω πράγματα, νομίζω ότι είναι  αρκετά δύσκολο το σινεμά αν γίνει σωστά, αλλά για τα δικά μου εκφραστικά μέσα, για μένα.  Μιλάω με μια ποιο πολύ ψυχική διαδικασία ίσως επειδη δεν το ξέρω ακόμα και το φοβάμαι.


Έχει υπάρξει στιγμή που να έχεις φτάσει στα όριά σου; Και αν έχει υπάρξει πως το διαχειρίστηκες; 

Πάρα πολλές φορές έχω φτάσει στα όρια μου. Και τώρα έχω φτάσει στα όρια μου. Το κυνηγάω να φτάνω στα όρια μου και να τα ξεπερνά. Είναι κάτι το οποίο όταν κάνεις μια δουλειά σαν αυτή δεν πρέπει να μένεις μέσα σε μια ασφάλεια. Δεν είναι έτσι η δουλειά μας το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διευρύνεις τον εαυτό σου. Οπότε και το κυνηγάς, Δεν μιλάμε να κινείς καταστάσεις, αυτό γίνετε μόνο μέσω της τέχνης. Ζύμωση ανθρώπων είναι όλο αυτό το πράγμα που κάνουμε, οπότε αναγκαστικά κάποιες φορές δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ευτυχώς που δεν είναι.



Θα έλεγες ότι το στοιχείο που σε ξεχωρίζει είναι το κωμικό η το δραματικό;

Πιστεύω έτσι και αλλιώς ότι ανέκαθεν όλα αυτά εμπεριέχονται το ένα μέσα στο άλλο. Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω, ποτέ δεν υπάρχει κατάσταση που θα πω δώσε μου να παίξω ένα δραματικό ρόλο χωρίς να έχει χιούμορ ή έναν κωμικό ρόλο που δεν υποφέρει, αλλά αν μπορούμε να διαχωρίσουμε ας πούμε αυτές τις δύο κατηγορίες νομίζω ότι ποιο εύκολα έχω μια ροπή προς το χιούμορ παρά στο να εκθέσω τον εαυτό μου σε ποιο εσωτερικές πτυχές χωρίς να αυτοσαρκάζομαι.

Πολλές φορές πηγαίνουμε στη Επίδαυρο και βλέπουμε παραστάσεις με χιούμορ στα κείμενα τα ίδια και νομίζει ο κόσμος ότι τα κοροϊδεύουμε.


Έχει υπάρξει κάποια σκηνή που όταν μετά την είδες μετάνιωσες που την έκανες;

Ου πολλές φόρες, βέβαια. Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.  Αλίμονο αν δεν έλεγα στον εαυτό μου  ότι αυτά δεν τα κάνω σωστά, όλοι μας όχι μόνο στο θέατρο αλλά και στην ζωή μας, πρέπει να μετανιώνουμε πράγματα, να κοιτάζουμε πίσω και να πηγαίνουμε μπροστά.



Σήμερα σε  βλέπουμε στην Ευτυχία. Λίγα λόγια για την ταινία;

Με φωνάξανε για ένα κάστινγκ . Γνωρίστηκα με τον Άγγελο, είχα διαβάσει το σενάριο ποιο πριν, Ε με την πρώτη συνάντηση με τον Άγγελο κατάλαβα ότι μπορούμε να συμπορευτούμε γιατί βλέπω ότι έχουμε ένα κοινό όραμα.


Γνώριζες την Ευγενία Παπαγιαννοπούλου;

Την ήξερα,  η αλήθεια είναι ότι δεν είχα δει την παράσταση, είμαι από τους λίγους που δεν έχουν δει την παράσταση, την ήξερα αλλά όχι τόσο καλά, δεν ήξερα ότι είχε γράψει όλα αυτά τα τραγούδια.


Κάποιος που έχει δει την θεατρική παράσταση πιστεύεις ότι θα επηρεαστεί ώστε να μην δει την  ταινία;

Είναι κάτι τελείως διαφορετικό, είναι άλλο μέσο,  είναι άλλη ιστορία.


Που σε συναντάμε σήμερα; Τι έχουμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα;

Αποφάσισα φέτος να πάρω μια απόσταση από τα θεατρικά και να μην κάνω τίποτα και ήθελα να αφοσιωθώ περισσότερο στο γράψιμο ενός σεναρίου που γράφω και μιας μικρού μήκους που πρόκειται να παίξω και να σκηνοθετήσω μέσα στην χρονιά.

Θάνο σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνεις...

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου