Το λάθος που έκανε τους Αμερικανούς να λένε «soccer» το ποδόσφαιρο


Πάντα έκανε εντύπωση το γεγονός πως όλος ο κόσμος αποκαλεί το ποδόσφαιρό «football», ενώ οι Αμερικανοί κυρίως και κάποιοι ακόμα, το λένε «soccer». Πολλοί θεωρούν ότι ήταν ένας τρόπος να διαφημίσουν το δικό τους, American Football, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος. Η διαμάχη μεταξύ, κυρίως Βρτανών και Αμερικανών, έχει ανάψει πολύ τα τελευταία χρόνια γύρω από την ονομασία. 

Το λάθος όμως είναι των Βρετανών. Η λέξη «soccer» είναι επινόηση των Βρετανών, που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν περίπου τρείς δεκαετίες πριν. Η λέξη προκύπτει από την συντομογραφία του «Association Football» και έχει ιστορία τουλάχιστον 200 ετών.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, πολλά βρετανικά πανεπιστήμια, ενέταξαν στο πρόγραμμα τους το ποδόσφαιρο και το καθένα χρησιμοποιούσε τους δικούς του κανόνες. Οι διαφορετικές αυτές εκδόσεις κατηγοριοποιήθηκαν κάτω από διαφορετικές οργανώσεις και με διαφορετικά ονόματα.

Μι παραλλαγή του παιχνιδιού, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσε και τα χέρια και ονομάστηκε «rugby football». Μι άλλη παραλλαγή ονομάστηκε λοιπόν «association football» με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία να ιδρύεται για να αυξήσει την δημοτικότητα του αθλήματος, 15 χρόνια μετά τους κανόνες που έφτιαξε το Κέιμπριτζ.

Το «rugby football» έγινε «rugger» και το «association football» έγινε «soccer». Αφού και τα δυο παιχνίδια πέρασαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Αμερικάνοι πήραν το «rugby football» και το μετέτρεψαν σε «American Football», ενώ για το ποδόσφαιρο κράτησαν την βρετανική συντομογραφία soccer. Το περίεργο είναι πως και οι Βρετανοί διατήρησαν την ονομασία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Και σταμάτησαν να το λένε λόγω των Αμερικανών, που πλέον κοροϊδεύουν για την χρήση του όρου. Αλλά απ’ ότι φαίνεται κανένα δεν είναι λάθος.

About darky

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου