Ο ναός, το θρυλικό Σχολείο του Ηρακλείου και το έγκλημα της χούντας


Ένα σχολείο με μεγάλη ιστορία στην πόλη του Ηρακλείου είναι το σημερινό 3ο Λύκειο Ηρακλείου που ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1931 και στεγάστηκε σε ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά μνημεία της πόλης, που δυστυχώς αργότερα , μέσα στη χούντα, κατεδαφίστηκε, τον Ναό του Σωτήρος.

O Ναός του Σωτήρος, του Αγίου Σαλβαδόρου ,το Βαλιδέ Τζαμί ή « Φαλτέ τζαμί », το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων (1923-1948), η Εμπορική Σχολή, η Νυχτερινή Εμπορική Σχολή , το Ανώτερο Παρθεναγωγείο και το πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων(1931- 1962) βρισκόταν στην σημερινή πλατεία Βιτσέντζου Κορνάρου σε ένα ιστορικό σημείο των προαστίων του Χάνδακα και ήταν το πιο επιβλητικό κτίριο που είχε κτιστεί στην περιοχή για πολλούς αιώνες . Άντεξε σε πολλούς σεισμούς , χρίστηκε σαν Χριστιανικός ναός με το καθολικό του Τάγματος των Αυγουστινιανών μοναχών (13ο και 14ο αιώνα) και μέχρι το τέλος της ενετικής κυριαρχίας στην Κρήτη στα 1669.Στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αφιερωμένο στη Βαλιδέ Σουλτάνα ( βασιλομήτωρ, μητέρα του Σουλτάνου).

Με την κατάκτηση του Μεγάλου Κάστρου από τους Τούρκους , σε αυτοκρατορικό φιρμάνι που προκάλεσε ο ίδιος ο Κιοπρουλής το κτίριο του Ναού μετατρέπεται σε μουσουλμανικό Τέμενος και πλέον προστίθεται σ΄ αυτό ένας μιναρές σε ένα μέρος του καθώς και εσωτερικός γυναικωνίτης που στηρίχθηκε με πρόσθετη κιονοστοιχία. Ήδη από το 1645 , στην αρχή του Κρητικού πολέμου, έχουν μεταφερθεί στην Βενετία ιερά κειμήλια του Ναού όπως ένας μεγάλος μπρούτζινος αετός που χρησιμοποιούνταν σαν αναλόγιο . Η εκκλησία των Αυγουστίνων πια δέχεται τους μουεζίνηδες και τα ρητά του Κορανίου πέντε φορές την ημέρα και μετονομάζεται σε Βαλιδέ Τζαμί από τον Σεπτέμβριο του 1669 μέχρι και στα 1923.





Περισσότερα: cretalive

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου