Καίγεται ο Αμαζόνιος: Σε μεγάλο κίνδυνο ο πνεύμονας της γης


Αριθμός – ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφεται φέτος για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, του σημαντικότερου πνεύμονα του πλανήτη και καταφυγίου για τρία εκατομμύρια είδη της χλωρίδας και της πανίδας της γης.

Εδώ και αρκετές ημέρες το δάσος φλέγεται, σηματοδοτώντας μια απίστευτης έκτασης και σημασίας οικολογική καταστροφή για ολόκληρο τον πλανήτη. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 9.000 πυρκαγιές, ενώ ήδη για το τρέχον έτος η Εθνική Υπηρεσία Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας έχει καταγράψει 72.843 φωτιές, σημειώνοντας αύξηση 80% συγκριτικά με το 2018.

Κι όλα αυτά με τις ευλογίες του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος μάλιστα στα τέλη Ιουλίου είχε σπεύσει να αποκηρύξει το γεγονός της αποψίλωσης του δάσους του Αµαζονίου ως fake news. 

«Ο Αµαζόνιος είναι δικός µας, όχι δικός σας» είχε δηλώσει τότε ο 64χρονος απευθυνόµενος σε ξένους δημοσιογράφους. «Ο Αµαζόνιος ανήκει στη Βραζιλία. Οι ευρωπαϊκές χώρες ας κοιτάξουν τη δουλειά τους» συνέχιζε ο βραζιλιάνος ηγέτης, τον οποίο αποκαλούν και «Τραµπ των Τροπικών». Τώρα, επιχειρώντας να αποκρούσει το μπαράζ επικρίσεων που δέχεται, κατηγορεί ανοικτά ΜΚΟ και περιβαλλοντικές οργανώσεις για εμπρησμό με στόχο να πλήξουν την κυβέρνησή του.

Όταν ρωτήθηκε αν διαθέτει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος απάντησε ότι «δεν διαθέτω κάποιο γραπτό σχέδιο» και πρόσθεσε «έτσι γίνεται».





Περισσότερα: in.gr

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου