Spiegel: «Οι Ελληνες στέλνουν με τα εσώρουχα πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία»


Στο φως της δημοσιότητας μέσω του Spiegel Online βγαίνουν και πάλι δημοσιεύματα για παράνομες και συστηματικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, μέσω του Έβρου πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τηρούνται όσα προβλέπονται για το άσυλο. Υπάρχουν μάλιστα και επώνυμες καταγγελίες δύο αδελφών δικηγόρων που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη.

«Οι πρόσφυγες εξαφανίστηκαν»

«Εδώ και χρόνια οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι παράνομα επαναπροωθούν πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία» γράφουν οι αρθογράφοι σε ρεπορτάζ τους από την Θεσσαλονίκη. «Δύο δικηγόροι, ο Θεόδωρος και ο Αντώνης Καραγιάννης, είναι βέβαιοι ότι μπορούν να αποδείξουν τέτοιες επιχειρήσεις push-back, όπως λέγονται».

Στο δημοσίευμα γίνεται ενδεικτική εξιστόρηση ενός περιστατικού που έγινε στις 5 Νοεμβρίου του 2017, όταν ομάδα προσφύγων έστειλε στον έναν εκ των δικηγόρων πληροφορίες, ένα βίντεο και την τοποθεσία που βρίσκονταν. Μαζί με τον αδελφό του εντόπισαν τους πρόσφυγες κοντά σε δρόμο προς την Ορεστιάδα και κάλεσαν την αστυνομία να τους περισυλλέξει. Όταν όμως έφτασαν στην περιοχή οι πρόσφυγες είχαν εξαφανιστεί.




Περισσότερα: iefimerida

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου