Οκτώ ρήγματα στο Αιγαίο μπορούν να "δώσουν" πάνω από 7 Ρίχτερ


Στον βυθό μεταξύ Σκύρου, Λέσβου και Αγίου Ευστρατίου υπάρχουν 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα μήκους άνω των 7 χλμ. το καθένα, που μπορούν να δώσουν σεισμούς 6,1 έως 7,4 βαθμών.
news247 09 Νοεμβρίου 2018 12:04

Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σκύρο, στη Λέσβο και στον 'Αγιο Ευστράτιο κρύβει συνολικά 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα, μήκους άνω των επτά χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 6,1 έως 7,4 βαθμών. Οκτώ από αυτά τα ρήγματα μπορούν να «δώσουν» σεισμούς, άνω των επτά βαθμών.

Αυτό προκύπτει από νέες έρευνες Ελλήνων γεωεπιστημόνων στην περιοχή, με υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Παπανικολάου. Από τα 19 ενεργά ρήγματα, που χαρτογραφήθηκαν τώρα για πρώτη φορά, μόνο τα τρία ήσαν γνωστά κατά τις τελευταίες δεκαετίες και περιλαμβάνονταν στους σεισμικούς καταλόγους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι «έχει υποεκτιμηθεί ο δυνητικός σεισμικός κίνδυνος της περιοχής» και ότι «αυτά τα ρήγματα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ισχυρούς σεισμούς που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στα γύρω νησιά».





Περισσότερα: news247

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου