Ιατρική επανάσταση: Παράλυτοι περπάτησαν ξανά χάρη σ' ένα ηλεκτρόδιο στη σπονδυλική στήλη


Δύο ασθενείς ενός πειραματικού προγράμματος επανεκπαίδευσης στο Κεντάκι των ΗΠΑ είναι ικανοί να περπατούν και πάλι χάρη στην ηλεκτρική διέγερση της σπονδυλικής στήλης τους, ενώ δύο άλλοι μπορούν να σηκώνονται και να κάθονται, σύμφωνα με νέα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν χθες στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση που έγινε στην επιθεώρηση Nature Medicine αναφορικά μ' έναν άλλον παραπληγικό που νοσηλεύθηκε στην Κλινική Mayo του Ρότσεστερ στη Μινεσότα και κατάφερε να ξαναπερπατήσει κι αυτός χάρη σ' ένα ηλεκτρόδιο εμφυτευμένο στη σπονδυλική στήλη του. 

Το κέντρο έρευνας για τη σπονδυλική στήλη του πανεπιστημίου του Λούισβιλ στο Κεντάκι είχε ήδη κάνει να μιλούν γι' αυτό το 2014 όταν είχε ανακοινώσει πως πρόσωπα παράλυτα στις κνήμες είχαν ξαναβρεί τις αισθήσεις στο μέρος αυτό του σώματός τους χάρη σε ηλεκτρική διέγερση.
Αυτή τη φορά ανακοίνωσε πως, έπειτα από μήνες επανεκπαίδευσης και χάρη σ' ένα ηλεκτρόδιο στη σπονδυλική στήλη συνδεμένο με ένα εμφύτευμα στην κοιλιά, δύο συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπόρεσαν να περπατήσουν και πάλι στηριζόμενοι σε ένα πι ή σε μπάρες, και δύο άλλοι να σηκώνονται ή να κάθονται.

«Οι τέσσερις συμμετέχοντες δεν μπορούν να κάνουν τις ενέργειες αυτές όταν η διέγερση σταματά», διευκρινίζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν το πείραμα.





Περισσότερα: enikos

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου