Τι αλλάζει στην Airbnb της Ελλάδας και ποιοι απειλούνται με πρόστιμο


To καθεστώς της πολυσυζητημένης παγκοσμίως Airbnb, αλλάζει και στην Ελλάδα καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εγκαινίασε τη ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.   

Μετά από μεγάλη αναμονή, η νέα αυτή ρύθμιση έρχεται να βάλει τάξη - τουλάχιστον έτσι φιλοδοξεί - στο μέχρι τώρα άναρχο τοπίο που διαμορφώθηκε από την εκρηκτική δημοφιλία της πλατφόρμας στη χώρα μας. Οι αριθμοί που δίνονται παρακάτω δείχνουν άλλωστε πόσο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της Airbnb στην Ελλάδα.   

Τα υπόλοιπα προβλήματα και οι παρενέργειες δεν πρόκειται να λυθούν από την ρύθμιση, αλλά ίσως αποτελεί μια καλή αρχή για να μπουν στο μικροσκόπιο τέτοιου είδους πλατφόρμες και να ρυθμιστούν ώστε να μην λειτουργούν αυθαίρετα και καταχρηστικά.   Στη σχετική πλατφόρμα όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb ή άλλων αντίστοιχων εφαρμογών, θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα.   

Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να εκμεταλλεύονται, αλλά ούτε και στο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αγορές όπου έχει αναπτυχθεί η Airbnb.   Κάθε ακίνητο θα λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία στην Airbnb ή αλλού.    


Πώς θα γίνεται ο έλεγχος;  

Μέσα από την πλατφόρμα τη ΑΑΔΕ, θα ελέγχεται εάν τα ποσά που υποχρεούνται να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιστοιχούν στα ποσά που τους έχουν κατατεθεί.     Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας θα επιτρέψει στις φορολογικές διοικήσεις να εντοπίζουν ευκολότερα τα εκμισθούμενα ακίνητα και να προχωρούν σε διασταυρώσεις στοιχείων, με βάση και όσα τους παρέχουν οι ίδιες οι πλατφόρμες. 



Περισσότερα: lifo

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου