Τι θα απογίνουν οι άνθρωποι της πρώτης χώρας που εξαφανίζεται


Κάθε bucket list που σέβεται τον εαυτό της είναι χωρισμένη σε επιμέρους κατηγορίες που διαγωνίζονται μεταξύ τους ποια πλησιάζει πιο κοντά στη σφαίρα του ακατόρθωτου. Στην κορυφή φυσικά, φιγουράρει η ισόβια αγαπημένη κατηγορία των διακοπών και ένα σωρό εξωτικοί προορισμοί, όπως οι Μαλδίβες και ο Μαυρίκιος. Το χαριτωμένο σύμπλεγμα νησιών με την ονομασία Κιριμπάτι απουσιάζει.

Μηδαμινό το κακό μπροστά στην απαισιόδοξη πρόβλεψη του επιστημονικού κόσμου που θέλει (δυστυχώς) το Κιριμπάτι να καταλήγει στα σπλάχνα της -στην προκειμένη περίπτωση- εκδικητικής θάλασσας. Οι φιάλες οξυγόνου που του αναλογούν θα έχουν εξαντληθεί σε 50 χρόνια από σήμερα.      
Αυτή είναι η αναπόδραστη μοίρα του Κιριμπάτι, της χώρας που δεν ξέρουμε ούτε κατά προσέγγιση πού βρίσκεται στο χάρτη. Καταλυτικό ρόλο στη συλλογική μας άγνοια παίζει το γεγονός ότι βρίσκεται στη μέση του πουθενά. Κατά πάσα πιθανότητα στη μοιρασιά των λαχείων, το Κιριμπάτι είχε πάρει άδεια. Ίσως και άνευ αποδοχών. Δεν εξηγείται διαφορετικά το παρανοϊκό σημείο στο οποίο έχει ξεβραστεί, όντας μια απ' τις πιο απομονωμένες και μοναχικές χώρες στον κόσμο.

Το Κιριμπάτι ανήκει στην Ωκεανία, ενώ απέχει κάτι λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από τη ρυθμιστική ζώνη του Ισημερινού. Πρόκειται για μια απίστευτα λεπτή λωρίδα άμμου και χαμηλής, καταπράσινης βλάστησης που ντριμπλάρει τον ωκεανό. Ή έστω ένα λιλιπούτειο έθνος που αποτελείται από 33 ατόλλες (κοραλλιογενή νησιά με δακτυλιοειδές σχήμα) στη γλώσσα της γεωγραφίας.
Περισσότερα: oneman
Share on Google Plus

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου