Διαμαρτυρία Ισραήλ για «αντισημιτική» σάτιρα του τραγουδιού της Eurovision


Η Ισραηλινή πρεσβεία στην Ολλανδία υπέβαλλε επίσημη διαμαρτυρία με αφορμή τη διακωμώδηση της ισραηλινής συμμετοχής στη Eurovision, κατηγορώντας τους εμπνευστές του σκετς για αντισημιτικούς στίχους.

Στο αμφιλεγόμενο βίντεο που προβλήθηκε από τη σατιρική εκπομπή Sanne Wallis de Show, η Ολλανδή κωμικός Μαρτίν Σάντιφορτ υποδύεται την ισραηλινή τραγουδίστρια Νέτα Μπαρζιλάι, νικήτρια της φετινής Eurovision με το τραγούδι Toy.

Οι στίχοι του τραγουδιού έχουν αντικατασταθεί με επικριτικά σχόλια για την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους, ενώ στο φόντο προβάλλονται στιγμιότυπα από τα επεισόδια στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 60 ανθρώπους.

«Κοιτάξτε με, είμαι μία τόσο γλυκιά χώρα/ οι ηγέτες του κόσμου τρώνε υπάκουα από το χέρι μου. Και σβήνω όλες τις φωτιές με ένα φιλί / Κάνουμε πάρτι, θέλεις να έρθεις; Σύντομα στο τέμενος al-Aqsa, το οποίο σύντομα θα είναι άδειο» είναι οι στίχοι του τραγουδιού στον ρυθμό του Toy.

Περιτριγυρίζεται η χώρα σου από ανθρώπους που πετάνε πέτρες ; Χτίσε τείχη, όπως ο Τραμπ οραματίζεται στα υγρά του όνειρα/ Εκτόξευσε μία ρουκέτα/ Κοίτα πόσο όμορφα πετάω βόμβες/ Ναι, το Ισραήλ ξανακερδίζει/ Εδώ και 70 χρόνια αυτό το πάρτι συνεχίζεται. Κοίτα πόσο όμορφα είναι.

Ο στίχος που φαίνεται ωστόσο να ενόχλησε περισσότερο το Ισραήλ, αφορά τα εγκαίνια της νέας αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας ότι η αναφορά στον πλουτισμό συνιστά αντισημιτικό στερεότυπο.Περισσότερα: skai


Share on Google Plus

About Γεώργιος Τσε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου