Η Σίκινος γίνεται το πρώτο ελληνικό νησί που λέει «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι


Πόλεμο εναντία στο πλαστικό κηρύσσει η Σίκινος η οποία φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο ελληνικό νησί που λέει «όχι» το πλαστικό καλαμάκι.   

Το εγχείρημα γίνεται μετά από πρωτοβουλία συνεργασίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α.Κ. Λασκαρίδη» με τον δήμο Σικίνου στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change.   

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο Δήμος Σικίνου, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα που θα παραχωρηθούν από το Ίδρυμα.   

Ο Δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος δήμος που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης.   21.5.2018 Όλοι μιλούν για το εξώφυλλο του National Geographic αλλά το πραγματικό σοκ είναι στις εικόνες μέσα Έτσι, φέτος η Σίκινος θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας.    

Όπως εξηγεί στο Lifo.gr ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, «Στις αρχές Ιουνίου το πλαστικό καλαμάκι καταργείται στο νησί μας. Οι επιχειρηματίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του νέου μέτρου. Είμαστε ένα μικρό νησί με 20 περίπου τέτοιες επιχειρήσεις και πιστεύουμε ότι τα νέα οικολογικά καλαμάκια θα υιοθετηθούν από όλους στο νησί».   

Ο κ. Μαράκης σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο η συμφωνία για την εφαρμογή του μέτρου θα «κλείσει» μεταξύ του δήμου και των επιχειρηματιών καθώς υπάρχει επαρκής ενημέρωση, ενώ τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια θα διατίθενται δωρεάν στα καταστήματα μέχρι και το τέλος του 2019.

Ελπίζουμε να υπάρξουν μιμητές, προσθέτει, ενώ διευκρινίζει ότι ο δήμος Σικίνου έχει ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον του πλαστικού εδώ και δύο χρόνια, όταν άρχισε να μοιράζει τσάντες στους κατοίκους με σκοπό να μην χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. 






Πηγή: lifo

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου