Απαγόρευση από Κομισιόν η χρήση χημικών που βλάπτουν τις μέλισσες


Στην απαγόρευση των δραστικών ουσιών ιμιδακλοπρίδη, κλοθειανιδίνη και θειαμεθοξάμη, γνωστές ως "νεονικοτινοειδή", που χρησιμοποιούνται σε ζιζανιοκτόνα, προβαίνει η Κομισιόν, μετά από γνωμάτευση της μόνιμης επιτροπής υγείας (στην οποία εκπροσωπούνται τα Κράτη Μέλη).

Οι παραπάνω ουσίες κρίθηκαν ως βλαπτικές για τις μέλισσες στην ΕΕ. Ο τελικός κανονισμός θα εγκριθεί από την Κομισιόν τις προσεχείς εβδομάδες και θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Οι περιορισμοί που συμφωνήθηκαν σήμερα υπερβαίνουν τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από το 2013. Η εξωτερική χρήση των τριών ουσιών θα απαγορευθεί και τα νεονικοτινοειδή θα επιτρέπονται μόνο σε μόνιμα θερμοκήπια όπου δεν αναμένεται καμία επαφή με τις μέλισσες.

Η προστασία των μελισσών αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την Κομισιόν, δεδομένου ότι αφορά τη βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον. Ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας ότι "η Κομισιόν είχε προτείνει τα μέτρα αυτά πριν από μερικούς μήνες, με βάση τις επιστημονικές συμβουλές της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων της βιοποικιλότητας, της παραγωγής τροφίμων και του περιβάλλοντος".




Πηγή: ΚΥΠΕ, offsite
Φώτο: Real

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου