Σαν χαλασμένο αυγό μυρίζει ο πλανήτης Ουρανός – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

  
Απαίσια μυρωδιά φαίνεται να έχει ένας από τους πιο παγωμένους και γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Ουρανός, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης μυρίζει σαν… κλούβιο αυγό, πράγμα που οφείλεται στο χημικό συστατικό υδρόθειο, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Σε αυτό ακριβώς το συστατικό οφείλεται και η άσχημη μυρωδιά του χαλασμένου αυγού. Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες αλλά και μία αποστολή του διαστημόπλοιου Voyager 2 της ΝΑΣΑ, η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Ουρανού παρέμενε ένα μεγάλο μυστικό. 

Πρόσφατα όμως μία διεθνής ερευνητική ομάδα αποσυνέθεσε το υπέρυθρο φως του πλανήτη με τη βοήθεια του οκτάμετρου τηλεσκόπιου Gemini North, στο Μάουνα Κι της Χαβάης.
Η ανίχνευση του υδρόθειου στον ανώτερο όγκο νεφών του Ουρανού (και πιθανώς στον επίσης κρύο Ποσειδώνα) είναι μια εντυπωσιακή διαφορά από το αέριο που ανιχνεύεται στους γιγαντιαίους και πιο κοντινούς στον Ήλιο πλανήτες, Δία και Κρόνο.
Περισσότερα: altsantiri
Φώτο: E-Daily
Share on Google Plus

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου