Έρχεται και πάλι έντονη αφρικανική σκόνη


Πολύ έντονο φαίνεται να εξελίσσεται και πάλι το νέο κύμα μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης για την Κρήτη από την Κυριακή 25 Μαρτίου. Θα πλήξει βέβαια και άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, ιδιαίτερα την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική. 

Η μεταφορά αυτή οφείλεται στη μετακίνηση ενός νέου Βαρομετρικού χαμηλού από τα Δ – ΝΔ της χώρας, με κίνηση Βορειοανατολική προς το Β. Ιόνιο, ενώ τροφοδοτείται από τις ακτές της Β. Αφρικής. Η κίνηση αυτή του Βαρομετρικού Χαμηλού (όπως εμφανίζεται στους διαδοχικούς χάρτες απεικόνισης των Βαρομετρικών συστημάτων) θα αποκαταστήσει και πάλι τους Νότιους ανέμους στο νησί μας , μία θερμότερη αέρια μάζα που έρχεται από τα νότια θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης, ενώ το πλέον δυσμενές όλων είναι η έντονη μεταφορά σκόνης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου δεν θα επηρεασθούν ιδιαίτερα μιας και η ενίσχυση των Νοτίων ανέμων αναμένεται να ξεκινήσει προς το μεσημέρι της Κυριακής (στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης) και η ένταση τους θα φθάνει τα 3 – 4 Μποφώρ με τάση όμως ενίσχυσης από το απόγευμα της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 5 – 6 Μποφώρ , ενώ και πάλι οι μέγιστες εντάσεις κατά τόπους θα είναι υψηλότερες (ιδιαίτερα στα βόρεια). Οι συνθήκες αυτές απαιτούν και πάλι μέγιστη προσοχή στην έναρξη μιας πυρκαγιάς η οποία ευνοείται να επεκταθεί πολύ γρήγορα.

Περισσότερα: haniotika-nea
Φώτο: Parakritika
Share on Google Plus

About Γεώργιος Τσε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου