Σοβαρός κίνδυνος για το νερό - Με πρόγραμμα θα μαθαίνουν πότε θα έχουν νερό οι Ηρακλειώτες


"Φτάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την σκόνη, πολύ κοντά σε μπλακ αουτ", ανέφερε ο δήμαρχος- Η ΔΕΥΑΗ θα δημοσιοποιήσει πρόγραμμα παροχής νερού στις περιοχές του Ηρακλείου

Την προσοχή των πολιτών αναφορικά με την κατανάλωση νερού εφιστά ο δήμος Ηρακλείου καθώς το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο δήμαρχος και στελέχη της ΔΕΥΑΗ στο πλαίσιο της επαπειλούμενης λειψυδρίας, τονίστηκε πως οι δημότες θα πρέπει να καταναλώνουν με σύνεση, καθώς η κατάσταση ενόψει καλοκαιριού αναμένεται να χειροτερέψει.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε πως η δημοτική αρχή προσπαθεί με τα έργα των γεωτρήσεων αλλά και της αντικατάστασης δικτύων να περιορίσει τις απώλειες νερού αλλά και να διοχετεύει επαρκείς ποσότητες στην πόλη.

Μάλιστα τόνισε πως πρέπει όλοι οι δημότες να περιορίσουν την κατανάλωση, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την σκόνη, το Ηράκλειο έφτασε πολύ κοντά σε μπλακ αουτ και επειδή το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο χρειάζεται όλοι να δείξουν σύνεση στην κατανάλωση νερού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Ρασούλης ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι δημότες πότε θα έχουν παροχή νερού στην περιοχή τους και να προγραμματίζουν αντίστοιχα την κατανάλωση αλλά και την αποθήκευση νερού. 

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Ηρακλείου:

«Με αφορμή τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες διάφορες περιοχές του Ηρακλείου , θα ήθελα να δηλώσω ότι:

Το πρόβλημα του νερού ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες.  Εμείς απ’ την πλευρά μας, γνωρίζοντας ότι  -όπως είχαμε πει προεκλογικά- το Φράγμα Αποσελέμη δεν  αποτελεί πανάκεια, επί τριάμιση χρόνια εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε.  Προτού προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας όμως, χρειάστηκε να εξορθολογήσουμε την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΗ, η οποία όταν αναλάβαμε ήταν κακή. Τον τελευταίο χρόνο και αφού τα οικονομικά δεδομένα της Επιχείρησης βελτιώθηκαν, ανεβάσαμε ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα:

Συγκεκριμένα:

Επισπεύσαμε τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και την διάνοιξη οκτώ νέων γεωτρήσεων, με ίδιους πόρους.  Οι δυο απ’ αυτές ξεκινούν τις επόμενες μέρες και ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα τροφοδοτήσουν με επιπλέον νερό τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ.

Διεκδικήσαμε και -με την στήριξη των βουλευτών Ηρακλείου- εξασφαλίσαμε την δέσμευση του Πρωθυπουργού για την χρηματοδότηση των έργων αντικατάστασης και επέκτασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης, με μελέτες της ΔΕΥΑΗ.   

Τα δυο πρώτα  απ’ αυτά τα έργα υλοποιούνται άμεσα. 

 Στο έργο κατασκευής δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου (Παγκρήτιο – Χρυσοπηγή κ.α.) , έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Στο έργο αντικατάστασης των δικτύων στις περιοχές Θερίσσου και Μασταμπά, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει ανάδοχος.

Ακολουθεί  το έργο της αντικατάστασης – επέκτασης δικτύων στις περιοχές Δειλινού – Ακαδημίας – Νέας Αλικαρνασσού, για το οποίο υπάρχει η προέγκριση της χρηματοδότησής του μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.)

Δυο ακόμα μελέτες που αφορούν στο έργο αντικατάστασης – επέκτασης δικτύων στην Ηλιούπολη, είναι ώριμες και αναζητούμε χρηματοδότηση.

Εκτός από τα παραπάνω έργα, θα ακολουθήσουν άλλα,  που στοχεύουν την δραστική μείωση των μεγάλων απωλειών που έχουμε στο δίκτυο.  

Επιπλέον, αποφασίσαμε την αντικατάσταση περίπου 7.000 παλιών υδρομέτρων. Οι εργασίες ξεκινούν τους  επόμενους μήνες.

Τέλος, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση των γλυκών νερών του Αλμυρού. Κάτι για το οποίο επίσης έχουμε εργαστεί πολύ καιρό.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με την αφαλάτωση που είναι γνωστό ότι έχει καθυστερήσει δίχως ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου, αποτελούν τον εξαρχής σχεδιασμό μας.  

Αυτόν για τον οποίον δεσμευτήκαμε προεκλογικά  και αυτόν τον οποίο υλοποιούμε.

Παράλληλα, εξετάζουμε και κάθε άλλη πιθανή λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης που εξελίχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.  

Η κριτική που μας ασκείται, ακόμα και η πιο σκληρή,  εφόσον είναι καλοπροαίρετη, είναι και καλοδεχούμενη.  Όμως θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η λειψυδρία δεν εμφανίσθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αποτελεί, όπως προανέφερα,  επί δεκαετίες το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ηρακλείου. Και δεν επιλύθηκε με καίρια έργα υποδομών ούτε τις εποχές που η πόλη είχε στη διάθεσή της πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ασφαλώς και δεν θα μπορούσε επιλυθεί σε τριάμιση χρόνια, με την ΔΕΥΑΗ στην κακή οικονομική κατάσταση που την παραλάβαμε.

Επίσης  υπενθυμίζω στους αυστηρούς κριτές μας,  ότι αν θέλουν να είναι δίκαιοι, θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι προερχόμαστε από έναν χειμώνα ιστορικής ανομβρίας, ο οποίος έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη την Κρήτη.   Και ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο: Την συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης σε πρωτοφανείς ποσότητες που οδήγησε στην κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων νερού και στα πρόσφατα προβλήματα λειψυδρίας.

Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, πως για οποιονδήποτε χρειάστηκε να περάσει έστω και μερικές ώρες, -πόσο μάλλον ημέρες-, χωρίς νερό στο σπίτι του, όλες οι παραπάνω εξηγήσεις περιττεύουν.

Για αυτό και προς τους συμπολίτες που έζησαν και ζουν τις συνέπειες της λειψυδρίας, θέλω να πω  μονάχα ετούτο:  

Έχουμε πλήρη συναίσθηση του μεγέθους του προβλήματος, θεωρούμε μέγιστο καθήκον μας να το λύσουμε και εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου να βρούμε το νερό που μας λείπει και να ανακουφίσουμε κατά το δυνατόν τα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά.   

Στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας. Οφείλουμε όλοι να χρησιμοποιούμε το νερό με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή.  Να δείξουμε σύνεση και αλληλοσεβασμό και να συνειδητοποιήσουμε ότι η σπατάλη ενός σπιτιού, προκαλεί έλλειψη σε κάποιο άλλο.

Μην ξοδεύουμε αλόγιστα μεγάλες ποσότητες νερού,  κλείνουμε τις βρύσες, περιορίζουμε τη χρήση στα απαραίτητα.

Εμείς, ούτως ή άλλως θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την βραχυπρόθεσμη, όσο και για την μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος.

Και παρά τις παρούσες δυσκολίες, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Εσείς βοηθήστε μας, αποδεικνύοντας εμπράκτως πώς όταν ισχυριζόμαστε ότι ολοένα και περισσότεροι δημότες ενεργοποιούνται, αγαπούν την πόλη τους και το περιβάλλον, ότι το Ηράκλειο αλλάζει νοοτροπία, έχουμε δίκιο».


Πηγή: flashnews
Φώτο:  ERT

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου