Σε Ιάπωνες για 1,6 δισ. δολάρια πέρασε η καπνοβιομηχανία του Ιβάν Σαββίδη

   
Αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΣΕΚΑΠ φέρνει η εξαγορά από τον Ιαπωνικό Όμιλο JT της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak συμφερόντων Ιβαν Σαββίδη.

Η συμφωνία των δυο ομίλων που προβλέπει τίμημα ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018 .

Όπως σημειώνει στην  ανακοίνωση της η πολυεθνική JT, -η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα κατέχοντας την δεύτερη θέση στην αγορά καπνικών-, o βασικός στόχος της εξαγοράς είναι η  ενίσχυση της πρώτης θέσης  του ιαπωνικού ομίλου στην αγορά της  Ρωσίας, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο καθώς αναμένεται να αυξήσει το μερίδιο σε περίπου 40%. 

 Η απόκτηση της ΣΕΚΑΠ ωστόσο η οποία έρχεται ως συνέπεια της συμφωνίας των δυο ομίλων φέρνει αλλαγές και στην ελληνική αγορά καπνικών. Σε ανακοίνωση της η JTΙ Hellas οποία κατέχει μερίδιο 23% και διαθέτει τα προϊόντα της από τη δεκαετία του '80 σημειώνει ότι «η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει το ενδιαφέρον της πολυεθνικής για την Ελλάδα και ενισχύει τη θέση της στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο 3%». Σημειώνεται ότι το 2017, η JTΙ Hellas συνεισέφερε περισσότερα από 640 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα από τον καπνό ενώ υποστηρίζει την ελληνική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.







Περισσότερα: πηγή
Φώτο: MatiaStaNea

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου