Τι είναι το σκάνδαλο Novartis που συνταράσσει την Ελλάδα

    
Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας έχει προκαλέσει η δικαστική διερεύνηση καταγγελιών εις βάρος της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και των πρακτικών που εφάρμοζε στην Ελλάδα για να επικρατουν στην φαρμακευτική αγορά τα σκευάσματά της. 

Η έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 με αρχικό υλικό στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τη Novartis και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών μετέβη στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. 

Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για την φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών Αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση

Στην υπόθεση φέρονται ως εμπλεκόμενοι, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Να σημειωθεί ότι, στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται επίσης πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.

Ζημιά 23 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο

Σύμφωνα με την δικογραφία, οι «μίζες» που διακινήθηκαν προς πολιτικά πρόσωπα για τις παράνομες πρακτικές της Novartis να επικρατήσει στην ελληνική αγορά, αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια. 

Οι προστατευόμενοι μάρτυτες υποστηρίζουν ότι τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να δόθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για εμβόλια.

Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 ως το 2015, ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.





Πηγή: news.in.gr
Φώτο: Newsbomb

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου