Τριπλό μέτωπο με Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια


Την ώρα που το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ -που ήρθε μαζί με το νέο "θερμό" επεισόδιο στο Αιγαίο- πάει στις Βρυξέλλες, νέα ένταση καταγράφεται στα σύνορά μας με τις δηλώσεις των Προέδρων της Αλβανίας και της πΓΔΜ.

Μέτα και Ιβάνοφ μοιάζουν να θέτουν βόμβες στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων παίζοντας τα δικά τους μικροκομματικά παιχνίδια, αφού προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης των χωρών τους.

Συγκεκριμένα, πρώτος ο αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, που δεν προέρχεται από το πολιτικό στρατόπεδο του Έντι Ράμα, αποφάσισε να  μην υπογράψει διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση των Τιράνων να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο με την Ελλάδα.

Δικαιολογώντας, ή μάλλον προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κίνησή του αυτή, ανέφερε πως χρειάζεται περισσότερη "διαφάνεια" για το θέμα.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, δήλωσε πως "το αίτημα για συνέχιση των συνομιλιών με την Ελλάδα δεν ξεκαθάριζε το περιεχόμενο των συζητήσεων οπότε δεν έγινε αποδεκτό. Ο σκοπός του Προέδρου δεν είναι να παίζει πολιτικά παιχνίδια με τόσο σοβαρά και λεπτά ζητήματα".

Σημειώνεται πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στον διάλογο που έχει ανοίξει με την Ελλάδα για τις αλλαγές που απαιτούνται στην συμφωνία του 2009. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση στην Αλβανία κατηγορεί κυβέρνηση και Πρόεδρο πως "δίνουν γη και ύδωρ" στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο ίδιος ο Μέτα, υπήρξε δε πρόεδρος των Σοσιαλιστών της Αλβανίας, ένα κόμμα που πλέον είναι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης

Από τη δική του μεριά, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ βρέθηκε χθες στην Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδειξε να του παρέχει πλήρη στήριξη. Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ επιμένει στη σκληρή του γραμμή, όντας πολέμιος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο Πρόεδρο, αφού τον ευχαρίστησε για τη στάση της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα, ανέφερε: "Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν  και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα".

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη "για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ".







Περισσότερα: news247
Φώτο: Lykavitos

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου