Πάνω από 2.000 λευκοί καρχαρίες έχουν «περικυκλώσει» την Αυστραλία


Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO), τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή, πάνω από 2.000 ενήλικοι λευκοί καρχαρίες ζουν στα ύδατα της Αυστραλίας, ενώ το ποσοστό επιβίωσής τους ανέρχεται στο 90%.

Στην Αυστραλία ζουν δύο πληθυσμοί λευκού καρχαρία: ο ανατολικός πληθυσμός που εκτείνεται από το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής χώρας στη Βικτώρια έως τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και σε ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία και ο νοτιοδυτικός πληθυσμός που πλέει από την δυτική ακτή και διασχίζει την περιοχή μέχρι τη βόρεια δυτική Αυστραλία.

Η έρευνα του CSIRO έδειξε ότι ζουν περίπου 750 ενήλικοι λευκοί καρχαρίες στον ανατολικό πληθυσμό και περίπου 1.460 στα νοτιοδυτικό. Το ποσοστό επιβίωσης των ενηλίκων για τους δύο πληθυσμούς ήταν πάνω από το 90%, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι από 90 στους 100 καρχαρίες που ζουν τώρα θα επιβιώσουν μέσα στον χρόνο. Οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δεδομένα χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο, που τους επέτρεψε να εντοπίσουν τα ενδεικτικά στοιχεία των γονέων στο DNA των νεαρών καρχαριών. Η ανακάλυψη απέδειξε οτι οι ερευνητές ήταν σε θέση να εκτιμήσουν τα στοιχεία, χωρίς καν να δουν έναν ενήλικο καρχαρία. 





Περισσότερα: πηγή
Φώτο: Ύπαιθρος Χώρα

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου