Απολύθηκαν εργαζόμενοι γιατί δεν επέστρεψαν το δώρο Χριστουγέννων


Σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας προέβησαν εργαζόμενοι επιχείρησης εστίασης στη Λάρισα, σύμφωνα με την οποία απολύθηκαν επειδή δεν συμμορφώθηκαν στην υπόδειξη επιστροφής του δώρου Χριστουγέννων, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Το φαινόμενο πάντως αυτό, άλλη μια ένδειξη της επικίνδυνης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας με μεγαλύτερα θύματα τους νέους εργαζόμενους, δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρο στα μνημονιακά χρόνια. Αντι δε να περιορίζεται, από ότι φαίνεται εξαπλώνεται και στις πιο μικρές αγορές εργασίας από αυτή της Αθήνας, στις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κρατηθεί μυστικό.

Η «εορταστική» αυτή πρακτική καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας είναι γνωστή: προκειμένου ο εργοδότης να αποφύγει τις νομικές κυρώσεις που συνεπάγεται η μη καταβολή δώρου το δίνει και μάλιστα στην ώρα του στους εργαζόμενους με τη συμφωνία να του το επιστρέψουν. 

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» που αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα onlarissa.gr, πολλές επιχειρήσεις, λόγω της υποχρεωτικότητας καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και προκειμένου να εμφανίζονται σύννομες, το πιστώνουν εμπροθέσμως, ως έχουν υποχρέωση, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στις «ανάγκες» των εργοδοτών και για να μη χάσουν τη θέση τους, ή το επέστρεφαν ή το συμψήφιζαν με τις μηνιαίες αποδοχές τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όμως, πέντε εργαζόμενοι, φοιτητές κατά πλειοψηφία, με ημιαπασχόληση και μισθούς «πείνας», «επαναστάτησαν» και αποφάσισαν να μην το επιστρέψουν, επωμιζόμενοι την ευθύνη της πράξης τους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εργοδότης έχοντας διαμηνύσει και ξεκάθαρα αποσαφηνίσει εγκαίρως πως οι συμβάσεις εργασίας για όσους δεν επιστρέψουν το δώρο θα καταγγελθούν, προχώρησε στην υλοποίηση της απειλής.

Πριν από τη λήξη του χρόνου απέλυσε δύο «απείθαρχους» εργαζόμενους (σήμερα αναμένεται και τρίτη απόλυση), χωρίς φυσικά να επικαλείται τον πραγματικό λόγο καταγγελιών των συμβάσεων. Άλλωστε, σημειώνεται σωστά στο ρεπορτάζ «κάτι τέτοιο δεν θα συνιστούσε μόνο μη ανεκτή συμπεριφορά, αλλά θα ήταν παράνομη, καταχρηστική και ποινικά κολάσιμη. Το γεγονός ωστόσο, όπως λένε οι εργαζόμενοι, ότι οι λοιποί συνάδελφοί τους συνεχίζουν να εργάζονται επειδή επέστρεψαν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος του δώρου Χριστουγέννων, αποδεικνύει τον πραγματικό λόγο της απόλυσής τους…»
Πηγή: news.in
Φώτο: The TOC
Share on Google Plus

About Γεώργιος Τσε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου