Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν μπύρα από τα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ.


Νέα δεδομένα βάσει των οποίων δημιουργούνται ισχυρές ενδείξεις για την παρασκευή και κατανάλωση μπίρας στην προϊστορική Ελλάδα παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε άρθρο της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, κυρίας Βαλαμώτη με τίτλο «Brewing beer in wine country? First arcaeobotanical indications for beer making in Early and Middle Bronze Age Greece». Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vegetation History and Archaeobotany», στις 30 Δεκεμβρίου.

«Η παραγωγή και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από τις προϊστορικές κοινωνίες έχουν αποτελέσει σημαντικά θέματα αρχαιολογικής και ανθρωπολογικής διερεύνησης και έχουν συχνά συνδεθεί με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. 

Για την Εποχή του Χαλκού υπάρχουν άφθονα δεδομένα για την παρασκευή και την κατανάλωση του κρασιού στον χώρο του Αιγαίου, ενώ οι πρωιμότερες ενδείξεις οινοποίησης στην Ευρώπη εντοπίζονται ήδη από τη Νεότερη Νεολιθική, στον οικισμό του Ντικιλί Τας, στον νομό Καβάλας, μέσα από τη μελέτη αρχαιοβοτανικών δεδομένων και τις χημικές αναλύσεις καταλοίπων κεραμικής» αναφέρει το άρθρο. 




Περισσότερα: πηγή
Φώτο: Lykavitos

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου