Ο γίγαντας των πάγων λιώνει σιγά σιγά


Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εξέλιξη του ρήγματος στην παγοκρηπίδα Λάρσεν C (η φωτογραφία είναι του Νοεμβρίου 2016).

Bρισκόμαστε άραγε μπροστά στην έμπρακτη απόδειξη της κλιματικής αλλαγής; Ενα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί στην Ιστορία αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής, όπως ανακοίνωσαν πριν από μερικές ημέρες οι επιστήμονες, δημιουργώντας βάσιμο κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Το παγόβουνο, με βάρος που ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο τόνους και έκταση πάνω από 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Λάρσεν C στην Ανταρκτική, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σουάνσι και η Βρετανική Επιθεώρηση της Ανταρκτικής. Το παγόβουνο, το οποίο στην πραγματικότητα έχει την έκταση της πολιτείας του Ντελαγουέρ ή του ινδονησιακού νησιού Μπαλί, βρισκόταν στα πρόθυρα της αποκόλλησης από την παγοκρηπίδα επί αρκετούς μήνες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ανταρκτική οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εξέλιξη του ρήγματος στην παγοκρηπίδα, χρησιμοποιώντας δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.




Περισσότερα: εδώ

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου