Τουρκικά ΜΜΕ: Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού φορτηγού πλοίου


Ενα τουρκικό εμπορικό πλοίο, το οποίο έπλεε 3 ν.μ από την Ρόδο αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της ελληνικής ακτοφυλακής για έλεγχο και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ εκείνο άνοιξε πυρ εναντίον του φορτηγού πλοίου.

Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου, M/V ACT. με σημαία Τουρκίας, αρνήθηκε να οδηγήσει το πλοίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η ελληνική ακτοφυλακή έχει ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, 16 σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό πλοίο M/V ACT. Δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ στο σημείο βρίσκονται και δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ελληνες ζήτησαν από το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου, για να γίνει έλεγχος στο φορτίο του, αλλά ο καπετάνιος δεν υπάκουσε. Ετσι, η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ. Κατά ορισμένες πηγές, το υπό τουρκική σημαία πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών.

Ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου φορτηγού, το οποίο εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, παραδέχτηκε με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο έπειτα από εντολές του ελληνικού λιμενικού, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να ρίξουν προειδοποιητικές βολές εναντίον του πλοίου.

Σύμφωνα με το τουρκικό yenisafak.com, ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου, Σάμι Καλκαβάν, δήλωσε στο CNN Turk ότι «η ακτοφυλακή ήθελε να καταπλεύσει το πλοίο αμέσως στο λιμάνι της Ρόδου. Δεν το δεχθήκαμε, ήθελαν να διενεργήσουν έλεγχο αλλά ούτε αυτό το δεχτήκαμε. Μας ενημέρωσαν ότι θα πυροβολούσαν αν δεν σταματούσαμε, και το έκαναν. Αυτή είναι μια διαδρομή που έχουμε ξανακάνει. Οι σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό-πλοίο. Το πλήρωμα επιβίωσε από μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε ο καπετάνιος στο CNN Turk.

Το πλοίο φορτώθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρέττα και μετέφερε ξηρό φορτίο και είχε προορισμό τη Νικομήδεια. Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον του τουρκικού φορτηγού πλοίου κοντά στη Ρόδο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ.

Συνολικά 16 σφαίρες χτύπησαν το κατάστρωμα του πλοίου. Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που τις επικαλείται το NTV, επιβεβαίωσαν ότι από όσα γνωρίζουν δεν υπάρχει τραυματισμός.

Τουρκικά ΜΜΕ, όπως το φιλοκυβερνητικό «Κανάλι 24», που έχει τίτλο «η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος» και γράφει ότι «η Ελλάδα θα το πληρώσει» συνδέουν το περιστατικό με τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Το κλιμακώνει η Άγκυρα - Στέλνει 3 πλοία στο Αιγαίο

Τρία τουρκικά πλοία κατευθύνονται σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu στο Νότιο Αιγαίο.

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο, η Τουρκία εντείνει το «θερμό» επεισόδιο που σημειώθηκε νωρίτερα κοντά στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Anadolu, η Τουρκία στέλνει 3 πλοία στον Νότιο Αιγαίο μετά το περιστατικό που συνέβη νωρίτερα, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή για έλεγχο της ελληνικής ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα οι έλληνες να ανοίξουν πυρ κατά του τουρκικού φορτηγού πλοίου, το οποίο έπλεε 3 ν.μ από την Ρόδο.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, το τουρκικό πλοίο «ACT» έφτασε στο λιμάνι της Μαρμαρίδας.



Πηγή:  iefimerida.gr 

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου